Си към Шолц: Китайското производсво помогна за овладяване на глобалната инфлация

Напрежението между Китай и Европейския съюз и САЩ нараства по отношение на търговията, което води до заплахи за нови бариери пред търговията за стотици милиарди долари

17:30 | 16 април 2024
Автор: Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският лидер Си Дзинпин е заявил пред германския канцлер, че рязкото увеличение на износа на чисти технологии от азиатската страна е помогнало на света да се справи с инфлацията, отвръщайки на натиска от страна на Европа и САЩ за ограничаване на мощните индустрии на страната.

Коментарите на Си към Олаф Шолц по време на разговорите във вторник в Пекин подсказват, че Китай може да не бъде повлиян по никакъв значим начин от натиска на германския лидер за намаляване на това, което западните служители смятат за излишен производствен капацитет.

Напрежението между Китай и Европейския съюз и САЩ нараства по отношение на търговията, което води до заплахи за нови бариери пред търговията за стотици милиарди долари. ЕС започна проверки на китайските субсидии за електромобили и подкрепата за вятърни паркове и е на път да започне разследване на снабдяването с медицински изделия.

"Китайският износ на електромобили, литиеви батерии и соларни продукти обогати доставките за световния пазар и намали инфлационния натиск, както и даде голям принос за глобалните усилия за справяне с изменението на климата и зеления преход", заяви Си пред Шолц, според китайската държавна телевизия.

Той заяви, че Китай и Германия трябва да разгледат въпроса "обективно" и да го решат от пазарна гледна точка. Той също така предупреди срещу протекционизма.

Шолц е на последния етап от четиридневното си пътуване до основния търговски партньор на страната си, което е второто му посещение в Китай като канцлер. Във вторник той проведе разговори и с китайския премиер Ли Цян, който по-рано предупреди китайските власти да се справят със свръхкапацитета и да се отнасят по-справедливо към чуждестранните фирми.

В началото на срещата Шолц каза на Ли, че германските компании искат да увеличат инвестициите си в Китай, но са необходими по-добри рамкови условия.

"С това имаме предвид равен достъп до пазара и справедливи условия за конкуренция, защита на интелектуалната собственост и надеждна съдебна система", каза той на китайския си колега. "Искаме да работим за конкретни подобрения в тези области."

По-рано, по време на срещата със Си, Шолц заяви, че "и Китай, и Германия са търговски държави, които имат голяма полза" от членството си в Световната търговска организация.

"Ние сме ангажирани с укрепването на правилата за световна търговия и по-нататъшното им развитие заедно с останалите членове на СТО", добави той.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви при посещението си в Китай този месец, че огромната продукция на китайските фабрики се е превърнала в глобален проблем. През уикенда тя заяви пред CNN, че САЩ няма да свалят "нищо от масата", включително възможността за допълнителни мита, за да спрат потока от китайски стоки.

Пекин отхвърли обвиненията, че бързият растеж на неговата индустрия за електромобили се дължи на правителствени субсидии, като "неоснователни", като вместо това изтъкна своите иновационни постижения.

Макар Шолц да се старае да поддържа добри отношения с домакините си, той е по-настоятелен по отношение на притесненията на страната си от предшественика си Ангела Меркел, която, даваше приоритет на бизнес интересите.

В понеделник Шолц заяви пред аудитория от университетски студенти в Шанхай, че "конкуренцията трябва да бъде честна". Той добави, че би искал да види "никакъв дъмпинг" и "никакво свръхпроизводство" и че авторските права трябва да се спазват.

Критиките, отправени към Китай, идват в момент, когато Си разчита на огромната производствена индустрия на страната си, за да съживи икономическия растеж, който е изправен пред препятствия, свързани с разрастващата се криза с недвижимите имоти, дефлационния натиск и слабото потребителско търсене.

Във вторник Китай съобщи данни, според които икономическият растеж е надминал очакванията през първото тримесечие, тъй като промишленият сектор е напреднал, въпреки че спад в активността през март е сигнал, че може да е необходима по-голяма подкрепа, за да се запази тази инерция. По време на обсъждането на руската война в Украйна Си потвърди пред Шолц установената позиция на Китай.

Според доклад на държавната информационна агенция Синхуа той е подчертал, че "за да се предотврати излизането на конфликта извън контрол, всички страни трябва да работят заедно за възстановяване на мира възможно най-скоро".

Си е казал на Шолц също така, че всички държави трябва да седнат на масата за преговори и нито една държава не трябва да бъде "в менюто" на която и да е друга, според лице, запознато с дискусията.

Германската делегация е възприела това като знак, че Китай приема сериозно загрижеността на Европа във връзка с войната на Русия срещу Украйна, каза лицето, което помоли да не бъде идентифицирано, обсъждайки поверителните разговори.

По-рано Си изтъкна значението на връзките между Китай и Германия докато светът се бори с "все повече предизвикателства и рискове". Той заяви, че двете нации трябва да "обединят усилията си, за да внесат повече сигурност" в международен план.

Европа е недоволна от Китай от началото на бойните действия в Украйна в началото на 2022 г. Пекин предостави на Москва дипломатическа и политическа подкрепа, а търговията между страните достигна рекордните 240 млрд. долара през миналата година, смекчавайки удара от западните икономически санкции.

В понеделник Шолц заяви пред репортери в Шанхай, че ще призове Китай да спре да доставя на Русия така наречените продукти с "двойна употреба", които могат да се използват за военни и граждански цели.

Той призова всички държави "да не заобикалят санкциите, наложени от международната общност", и да се въздържат от предоставяне на Кремъл на оръжия, включително на стоки с двойна употреба. Китай заяви, че не се е стремял и няма да се стреми да се възползва от войната.

Пътуването на Шолц съвпада и с опасенията за по-широка война в Близкия изток, тъй като висши израелски военни представители отново потвърдиха, че страната им няма друг избор, освен да отговори на иранската атака с дрон и ракета през уикенда.