Откриха трета процедура за концесия на Летище Пловдив

Срокът на новата концесия е 35 години

15:58 | 28 декември 2016
Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com

Правителството в оставка открива трета процедура за концесия на Летище Пловдив, защото нито един инвеститор не е пожелал да се включи в предходната процедура по концесиониране на аеропорта. Това решение е взето на последното за календарната година заседание на министерскси съвет, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Срокът на новата концесия е 35 години.

Новата процедура ще бъде проведена в съответствие с влезлите в сила през април 2016 европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. По този начин се осигурява възможност за привличане на по-широк кръг потенциални инвеститори, уточнява се в решението.

Обявление за концесията ще бъде публикувано в „Официален вестник” на Европейския съюз. След публикуване на обявлението цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

Липсата на желаещи да вземат летището в Пловдив на концесия стана ясна още през септември. Това е поредният опит за концесионирането на пловдивското летище, коментира Investor.bg.

При предишния кабинет на Борисов беше предложено на инвеститорите да строят карго терминал, но офертата не намери желаещи. Втори път летището беше предложено в цялост, но отново не се намериха кандидати въпреки заявения интерес от различни страни. 

През юни тази година строителната китайска компания China Construction прояви инвеститорски интерес към отдаването на концесия на летището в Пловдив. Това стана по време на работно посещение в Китай на делегация на ГЕРБ, припомнят от Inestor.bg.

През пролетта на тази година интерес към концесията на летището в Пловдив заявиха и турска компания, китайски инвеститори, и „Пампорово“ АД. Тогава транспортният министър Ивайло Московски припомни, че това е втората процедура за отдаването на летището в Пловдив на концесия. Първата беше само за развитие на карго терминал.

При втората концесия правителството предложи тя да е за 35 години, 40% от оценката да се формират от финансовата част на офертите, 35% - от инвестиционната, а с най-малка тежест (25%) ще са плановете за развитие и управление на летището. Като специфични цели бяха посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

През 2011 г. също беше открита процедура за концесия за строителство на карго зона на летище Пловдив, но не се стигна до концесия.