BP отлага газова сделка за $2млрд. заради войната в Газа

Сделката беше обявена през март миналата година, подчертавайки разрастващите се финансови връзки между ОАЕ и Израел след нормализирането на дипломатическите отношения

15:45 | 13 март 2024
Автор: Галит Алтстийн, Лора Хърст, Антъни Ди Паола
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

BP Plc и държавната енергийна компания на Обединените арабски емирства спряха офертата за закупуване на основен дял в израелската NewMed Energy на стойност 2 млрд. долара, заради регионалните сътресение предизвикани от войната в Газа.

Мярката се дължи на "несигурността, създадена във външната среда", се казва в изявление на NewMed. Въпреки временното замразяване израелската компания заяви, че BP и Abu Dhabi National Oil Co. "отново са проявили интерес към предложената сделка".

Акциите на NewMed поевтиняха с 8 % в Тел Авив.

Сделката беше обявена през март миналата година, подчертавайки разрастващите се финансови връзки между ОАЕ и Израел след нормализирането на

дипломатическите отношения. По това време страните заявиха, че политическото споразумение ще доведе до инвестиции за милиарди долари.

Но преговорите между NewMed, BP и Adnoc бяха разтърсени от нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, което преобърна политиката в региона и обтегна връзките с арабските държави, тъй като Тел Авив започна офанзива срещу Газа.

Военните операции на Израел разгневиха по-голямата част от арабския свят, включително ОАЕ. Абу Даби последователно критикува правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху за разрушенията в палестинския анклав и нарастващия брой на жертвите сред цивилното население.
При нахлуването на „Хамас“, считан за терористична организация от САЩ и Европейския съюз, в южната част на Израел загинаха 1200 души.

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването при ответните въздушни и наземни нападения на Израел в Газа са загинали около 31 000 души.

ОАЕ и Израел се признават официално едва през 2020 г. чрез Споразумението от Авраам, подписано с посредничеството на САЩ. ОАЕ заявиха, че няма да се оттеглят от това споразумение, дори и да настояват Израел да спре сраженията и да допусне повече помощ в Газа.

Сделката щеше да разшири присъствието на BP в Източното Средиземноморие, като същевременно щеше да отбележи първото навлизане на Adnoc в региона. Двете компании продължават да работят по други съвместни проекти, като миналия месец заявиха, че ще създадат съвместно предприятие в Египет, което ще се фокусира върху природния газ.

Adnoc също така продължава да изпълнява собствените си планове за изграждане на глобален бизнес в областта на природния газ. Във вторник тя заяви, че тази година ще вземе окончателно инвестиционно решение за завод за износ на втечнен природен газ. Обединените арабски емирства увеличават добива на газ, за да им позволи да не разчитат на други страни за производството на това гориво до края на десетилетието.