Байдън предупреди Израел да не напада в Рафа

Пол Уолъс, Bloomberg

12:30 | 11 март 2024
Обновен: 12:52 | 11 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Докъде сме с преговорите за примирието? Рамадан започна. Колко е опасен този момент?

Имаше силни очаквания примирието да е започнало за Рамадана. Това очевидно не стана. Преговорите продължават, но не лично. Миналата седмица в Кайро имаше преговарящи от повечето посредници и от Хамас, но не и от Израел. Всички вече си тръгнаха.

Мисля, че все още има шанс за постигане на примирие по някое време този месец. Няма нищо непосредствено, но си мисля, че Израел се готви да приеме общите линии, които се обсъждаха вече.

Около 6-седмично примирие срещу освобождаването на около 40 заложници, които все още Хамас държи в плен в Газа.

Американският президент говори за граници. Това ми напомня на границите, които бяха вече посочвани от бивши американски президенти например за Башар Ал Асад в Сирия и в Русия за Путин. Но Израел е исторически съюзник на САЩ. Колко е силно напрежението между Байдън и Нетаняху, за да използва президентът този език?

Ясно е, че расте и то доста бързо.

Досега Байдън и САЩ не са изключвали напълно Израел да атакува Рафа, казаха само, че няма да стане в сегашната ситуация.

Това означава, че там има цивилни, милион и половина бежанци от останалата част от Газа от началото на войната. Те трябва първо да бъдат изтеглени от Рафа и Израел винаги е обещавал да го направи. Да отвори нещо като безопасен коридор, за да могат да напуснат преди да започне офанзивата в града, където все още се смята, че има към 5 хиляди бойци на Хамас.

Но да, Байдън май го изключва като цяло. Той не посочи тази червена линия, не каза „до края на сегашните обстоятелства“, нито „докато не бъдат изведени цивилните“.

Американската позиция се втвърдява. САЩ сега са убедени, че Израел не бива при никакви обстоятелства да атакува Рафа.

Ще видим как официалните американски лица ще коментират думите на Байдън.

Другият голям въпрос е с какви лостове разполага САЩ, за да спре нападение в Рафа, ако Израел пристъпи към изпълнение на плана си. Мнозина биха казали, че лостовете са твърде малко и че ако Израел иска да продължи напред, Байдън и САЩ няма какво да направят, за да го спрат.