Украйна се нуждае от тоталната западна подкрепа - Израел също

Две нации се борят за съществуването си срещу абсолютистки врагове, но едната е жертва на двоен стандарт

08:57 | 3 март 2024
Автор: Нийл Фъргюсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Това е разказ за две демокрации, всяка от които е атакувана от заклет враг на западната цивилизация. Едната е в Източна Европа; другата в Близкия изток. Едната е огромна; другата мъничка. Едната е само на 33 години; другата съществува от три четвърти век. Едната е сравнително бедна; другата доста богата.

И двете наскоро са видели невъоръжени цивилни, включително деца, брутално избити, измъчвани и отвлечени от техните врагове. И двете изпращат своите синове и дъщери, съпрузи и съпруги, бащи и майки в жестоки битки.

И двете демокрации се борят с икономическите предизвикателства на войната: увеличените разходи за средства за отбрана и унищожение, намалените приходи от затворени предприятия и празни хотели, неизбежният инфлационен натиск. И двете се борят с политическите напрежения на конфликта: взаимните обвинения за това дали войната е можела да бъде избегната или дали е можела по-лесно да бъде спечелена. И двете трябва да управляват сложната дипломация по време на война: да ухажват или умилостивяват съюзници, да молят или да вземат назаем оръжия и пари, да избягват да си създават повече врагове, опитвайки се да избягват да правят непоносими отстъпки в замяна на мира.

И все пак, въпреки всички тези прилики, тези две борещи се демокрации са третирани много по-различно от света. Едната е възхвалявана за своя героизъм; другата е осъждана – дори обвинена в геноцид и етническо прочистване. Едната се насърчава да се бори до победа, „колкото е необходимо“; на другата се казва да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня, преди да бъде постигната победа. Въоръжените сили на една страна не могат да направят грешка; тези на другата са обвинени във „военни престъпления“.

След седмица, прекарана първо в Германия, на годишната Мюнхенска конференция по сигурността, а след това в Израел, съм много поразен от тези различия. В продължение на седем интензивни дни се срещнах не само с украински и израелски ръководители, но и с украински и израелски войници и цивилни. Не открих, че изпитвам по-голяма симпатия към единия или към другия. По-скоро изпитах почти идентично състрадание: към агонизиращите дилеми на лидерите, към героизма и саможертвата на „обикновените“ хора, които и в двата случая са всичко друго, но не и обикновени – жената армейски медик, която беше пленена и измъчвана в Мариупол; младият мъж, който на 7 октомври бързаше да спасява семейства от опустошенията на "Хамас".

Как можем да си обясним факта, че Украйна е хвалена, а Израел е хулен? Защо в Мюнхен нямаше руснаци или проруснаци, които да оправдаят войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, а поне дузина представители или поддръжници на палестинците?

Дали защото враговете на Украйна и Израел са по някакъв начин различни? Това не може да е причината. Руската федерация и Ислямска република Иран – спонсорът на "Хамас" и истинската екзистенциална заплаха за Израел – разбира се, далеч не са идентични, като едната е предимно православно християнска, а другата е предимно мюсюлманска страна. Но в други отношения Русия и Иран са като два грахови зърна в шушулка. Те са фалшиви демокрации, които провеждат фалшиви избори. Те са брутални автокрации, в които върховенството на закона и човешките права нямат значение. Те убиват без угризения враговете си у дома и в чужбина. Всеки от тях представлява заплахи, които се простират далеч отвъд Украйна и Израел.

И все пак имам приятели и роднини, които са критични към Израел с думи, които никога не биха насочили срещу Украйна. Сещам се за един виден историк, който не позволява да мине нито ден, без да публикува подкрепата си за палестинците, докато предпочита да умре, отколкото да подкрепи военните цели на Русия в Украйна. За него палестинците имат справедлива кауза. Те загубиха земята си в резултат на военни поражения в ръцете на Израел през 1948 г. и 1967 г. Опитите им да си я върнат чрез война, тероризъм и въстания се провалиха, но това по някакъв начин само прави положението им още по-трогателно.

Такива нагласи имат изключително влияние върху милиони хора. И все пак според мен те не са много по-добри от аргументите, предложени от президента Путин на Тъкър Карлсън в тяхното прословуто интервю по-рано този месец. Защото доводите за палестинската държавност почиват почти толкова на карикатура на историята, колкото и доводите срещу украинската държавност. Да се нарече Израел „заселническа колониална“ държава е също толкова абсурдно, колкото да се твърди, че Украйна е руска от 1654 г.

Преди 30 години Израел се споразумя с Организацията за освобождение на Палестина за началото на палестинското самоуправление — „отделна палестинска единица без държава“, по думите на министър-председателя Ицхак Рабин — съгласно Споразуменията от Осло. Премиерът Ехуд Барак отиде още по-далеч в Кемп Дейвид през 2000 г., но лидерът на ООП Ясер Арафат се оттегли от масата. Засилили ли са палестинците аргументите за държавност през следващите години? Не. Палестинската власт е оксиморон; Палестинците я презират и тя няма власт. Голяма част от жителите на Газа, да не говорим за палестинците от Западния бряг, предпочитат "Хамас". Природата на "Хамас" беше разкрита на 7 октомври, което трябва да се разглежда като събитие, което дисквалифицира палестинците от самоуправление, а не им дава право на това.

Контрастът с Украйна е поразителен. Украинците получиха независимост през 1991 г., когато Съветският съюз се разпадна. Първите 23 години на украинското самоуправление бяха неназидателен спектакъл. Страната беше пронизана от корупция и управлявана от олигарси. Но преди десетилетие, през 2014 г., ново поколение украинци се изправиха на киевския площад Майдан и рискуваха живота си, за да се противопоставят и да прогонят една измамна марионетка на Москва. Когато Путин завзе Крим и изпрати своите „малки зелени човечета“ в Донбас през 2014 г., украинците се биеха. И когато той отприщи цялата мощ на руската колониална армия осем години по-късно, те се биеха отново - като лъвове - прогонвайки нашествениците обратно от портите на Киев и след това от Харков и Херсон.

Да посетите Киев и Йерусалим означава да бъдете поразени от дълбоки прилики. Тези древни и красиви градове са преродени в наше време като столици на свободни народи, които са готови да се бият и, ако е необходимо, да умрат за свободите си. Националните знамена се веят навсякъде, но въпреки това като демократични народи украинците и израелците си запазват правото да се карат помежду си.

Никой в чужбина няма да каже лоша дума за Володимир Зеленски, украинския президент, и никой в чужбина няма да каже добра дума за Бенямин Нетаняху, ветеран министър-председател на Израел. В САЩ и Европа редовно ми напомнят за продължаващия съдебен процес срещу Нетаняху за корупция или за разчитането на сегашната му коалиция на екстремистки партии. Нетривиалният проблем с украинската корупция е изметен настрана като тема за говорене на MAGA.

Това е различно в Украйна и Израел. В Киев има нарастваща критика към начина, по който Зеленски се справя с войната, особено след спорното решение да смени своя главнокомандващ. В Ерусалим чух не само шумни протести срещу правителството, но и неофициална почит към политическите му умения от един от основните политически съперници на Нетаняху.

Остава ни пъзелът, който започва да изглежда като двоен стандарт. Защо предпочитаме борбата на Украйна за нейното оцеляване като независима демокрация пред тази на Израел? Един възможен отговор, в който се вярва широко в самия Израел, е просто, че светът остава - както е бил от незапомнени времена - пълен с антисемитизъм. И все пак антисемитизмът не е достатъчно обяснение за международната изолация на Израел. Също толкова важен е поразителният провал на израелската публична дипломация, връзки с обществеността и пропаганда. В тази област, където Украйна се представи отлично, Израел се провали. И мисля, че сега разбирам защо.

Това отчасти, разбира се, е въпрос на лидерски стил. Макиавели казва, че един принц трябва или да накара хората да го обичат, или да се страхуват от него. Бившият комик Зеленски се е специализирал в предизвикването на любов. Нетаняху, бившият парашутист, предпочита да се страхуват от него.

Освен това Зеленски все още е новак в политиката в сравнение с Нетаняху. Украинският лидер едва сега започва да научава по трудния начин, че не може да се разчита на тези, които обещават своята любов и подкрепа, дори „колкото е необходимо“. Израелският лидер разбра преди много години, че САЩ са непостоянен съюзник.

Погледнато безпристрастно, израелците имат по-добри аргументи от украинците. Последните настояват, че ако само САЩ и Европейският съюз им дадат максималното количество военни инструменти, те ще довършат работата, изтласквайки руската армия обратно до границите от 1991 г., след което може да започнат мирни преговори. Времевата рамка е най-малкото неясна, но със сигурност трябва да са години.

Израелците са по-реалистични. Те казват: „Дайте ни още два месеца, за да довършим "Хамас" като военна и политическа сила в Газа. Близо сме до победата. И, противно на твърденията на другата страна, постигнахме това с по-малко цивилни жертви, отколкото във всяка сравнима битка за гъсто населен район с враждебно население и вражеска мрежа от тунели. Но трябва да ни позволите да унищожим останалите батальони на "Хамас" в Рафа, или "Хамас" просто ще се възстанови. И след ужасите на 7 октомври не можем да толерираме това."

И можеше да има много повече кръвопролития. Нетаняху можеше да се вслуша в своя министър на отбраната Йоав Галант, който призова за превантивна атака срещу "Хизбула" в Ливан след 7 октомври. Близкият изток беше на косъм от пълномащабната регионална война, от която толкова се страхуваше във Вашингтон. Но Нетаняху надделя над Галант. Унищожете "Хамас", казва той, и след това преговаряйте. Продължете преговорите, инициирани от ливанското правителство и насърчавани от САЩ, за да накарате "Хизбула" да изтегли силите си от границата между Ливан и Израел. Възобновете преговорите със Саудитска Арабия, които тепърва могат да доведат до сближаване с Израел и договор за отбрана със САЩ. И, ако светът настоява, възобновете старите приказки за палестинска държава.

Истински макиавелист, Нетаняху не следва популярен курс. Докато някои израелци са съгласни с военните аргументи за всеобща война, други искат той да направи отстъпки, за да спаси останалите заложници. Някои сравняват затрудненото му положение с това на Голда Меир преди 50 години - последният път, когато Израел стана жертва на изненадваща атака. Аз също смятах, че Нетаняху е политически свършен на 7 октомври. Сега не мога да не се възхищавам на неговата умелост и хитрост.

През последните години той внимаваше да не антагонизира Русия или Китай, а вместо това да концентрира цялото си внимание върху Иран и неговите проксита. Той е усъвършенствал изкуството да се противопоставя на САЩ, като същевременно продължава да разчита на тях. Никой, който се стреми да го смени като министър-председател, не може да не се съгласи с него, че Иран е „октоподът“, чиито пипала най-пряко заплашват Израел. Никой не може да докаже, че сделката със саудитците вече е непостижима. Биби Нетаняху балансира своите чуждестранни и вътрешни врагове един срещу друг, като се прикрива и си проправя път от криза на криза, необичан, но ненадминат.

Но израелците също се нуждаят от любов. Те също са били жертви на агресия. Те също са заплашени от унищожение, както техните предци са били по време на Холокоста. За много израелци има горчива ирония, че Украйна – където толкова много евреи бяха убити по време на Втората световна война – се превърна в любимата справедлива кауза на Запада, докато Израел трябва да изтърпи осъждане в Международния съд и ООН.

Иронията ще бъде още по-голяма, ако, както силно подозирам, се окаже, че Израел води война по-умно от Украйна. Колкото и да са сходни затрудненията на двете страни, едната всъщност е много по-вероятно да победи от другата - и това не е Украйна.

Ако имаше още малко макиавелисти в Мюнхен, можеше да се откажем от двойния стандарт, по който съдим двете демокрации, които са във война днес. И двете се борят за западната цивилизация, едната срещу руския империализъм, другата срещу подкрепяния от Иран ислямизъм. И трябва да искаме и двете да спечелят - не само тази с по-големи шансове за победа.

Нийл Фъргюсън е колумнист на Bloomberg Opinion, историк към института Хувър към Станфордския университет и старши сътрудник в Центъра за наука и международни отношения в Харвардския университет. Преди това той е бил професор в Харвардския университет, Лондонското училище по икономика, Нюйоркския университет, гост-професор в Оксфорд.