Развиващите се пазари са под риск, докато правителствата се сблъскват с централните банки

През последните седмици тайландският бат бе подложен на постоянен натиск поради противопоставянето между министър-председателя и политиците относно времето за намаляване на лихвените проценти

20:02 | 4 март 2024
Автор: Маркъс Уонг,Матю Бърджис
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Независимостта на централните банки се превръща във все по-ключово поле за битка на развиващите се пазари, което е лошо предзнаменование за инвеститорите във валута и облигации.

През последните седмици тайландският бат бе подложен на постоянен натиск поради противопоставянето между министър-председателя и политиците относно времето за намаляване на лихвените проценти. През изминалата седмица унгарският форинт се доближи до едногодишно дъно спрямо еврото на фона на продължаващия сблъсък между министър-председателя Виктор Орбан и шефа на централната банка на страната. Бразилският реал и турската лира отдавна са разклатени от призивите на лидерите на двете страни за намаляване на разходите по заемите.

"За инвеститорите автономията на централните банки е ключов фактор при разпределянето на капитали в рамките на валутите и държавния дълг на страните от Източна Европа", казва Раджев Де Мело, глобален макропортфейлен мениджър в Gama Asset Management SA в Женева. "Предпочитам да инвестирам в облигации и валути на онези държави, които активно се борят с инфлационните скокове, и съм резервиран към пазари, където централните банки са обременени от политическа намеса."


Батът отслабва, тъй като правителството влиза в конфликт с централната банка

Сложните отношения между централните банки и правителствата не са нещо ново. Но настоящите предизвикателства пред световната икономика, в която най-високите лихвени проценти от десетилетия насам започват да ограничават растежа, означават, че напрежението е нараснало до необичайно високо ниво, като се изостря дори в развитите страни.

Обикновено търговците реагират на подобни конфликти, като продават валути. Това е така, тъй като противопоставянето обикновено започва с отпор на правителството срещу ястребовата парична политика, тъй като първата предпочита стимулирането на икономиката пред ограничаването на инфлацията. Тогава по-ниските лихвени проценти и устойчивият ценови натиск предизвикват отлив на капитали и по-ниска възвръщаемост от валутите и облигациите.

Силно налягане

Батът се понижи с около 5% през тази година, тъй като министър-председателят Срета Тависин засили натиска върху централната банка да намали лихвите, за да смекчи икономическия спад. Сретха и неговите съветници проведоха кампания по телевизията и в социалните медии, в която твърдяха, че търговските банки печелят от ненужно високите лихви.

В отговор управителят на централната банка Сетхапут Сутиуортнаруепут заяви, че намаляването на лихвите не е панацея за структурните проблеми, които измъчват икономиката.

Трейдърите взеха под внимание това, като повишиха цените за понижение на лихвите през следващите шест месеца, а световните фондове изтеглиха 478 млн. долара от тайландски облигации от началото на януари, което е най-големият отлив в развиваща се Азия за икономиките, които предоставят актуални данни.

„Значителна атака“

В Унгария дългогодишната вражда се задълбочи, когато управителят на централната банка Дьорд Матолчи предупреди в четвъртък, че правителството на Орбан планира регулаторни промени, които представляват "значителна атака " срещу независимостта на централната банка. Коментарите засегнаха форинта само два дни, след като политиците ускориха темпа на облекчаване на политиката на фона на натиска да предоставят повече стимули.

Планираните законодателни промени имат за цел да разширят правомощията на надзорния съвет на централната банка, в който влизат назначени от правителството лица. То ще позволи на съвета да разглежда инвестиции, включително спорни фондации, които централната банка е създала и които Европейската централна банка също е проверявала в миналото.

Правителството заяви, че уважава независимостта на централната банка и че има за цел единствено да повиши прозрачността и разумното финансово управление в области, които не са свързани с паричната политика, според публикация във Facebook на министъра на финансите Михали Варга. Инвеститорите ще очакват речите на Орбан, министъра на икономиката Мартон Наги и министъра на финансите Михали Варга в понеделник, за да видят дали те ще коментират напрежението с централната банка.

Възможна гореща точка

Следващата потенциална гореща точка може да се окаже Индонезия, където плановете на бъдещия президент за увеличаване на разходите рискуват да увеличат бюджетния дефицит и да доведат до конфликт с паричния орган.

"Когато хората вече казват, че ще има потенциален риск за бюджетните разходи - т.е. по-високи бюджетни разходи - може да има и друг натиск за съкращения", каза Джером Тей, инвестиционен мениджър в abrdn в Сингапур. В същото време Индонезия контролира инфлацията, така че инвеститорите може да не реагират твърде негативно, ако централната банка намали лихвите, каза той.

Въпреки че през последните месеци конфликтите относно политиката на централните банки се засилват, те отдавна са част от инвестиционния пейзаж.

"Въпросителните относно независимостта на централните банки на развиващите се пазари са просто част от играта", казва Филип Макниколас, суверенен стратег за Азия в Robeco Group в Сингапур. Политиците винаги ще се стремят да оказват натиск върху ястребово настроените централни банки, тъй като това ще навреди на шансовете им за преизбиране, каза той.