Петролът леко поскъпва след най-дългата негативна серия от 2018 г.

През тази седмица месечните доклади на Международната агенция по енергетика, ОПЕК и Министерството на енергетиката на САЩ могат да внесат известна яснота относно фундаменталните показатели на търсенето и предлагането

09:30 | 11 декември 2023
Обновен: 09:37 | 11 декември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът поскъпна след най-дългата си негативна седмична серия от пет години насам поради признаци, че предлагането започва да изпреварва търсенето.
Световният бенчмарк Брент се търгуваше на цена над 76 долара за барел след седем седмици на спад, а West Texas Intermediate - близо до 72 долара. По-силен от очакваното доклад за заетостта в САЩ и плановете за попълване на стратегическия петролен резерв в петък помогнаха на петрола да прекъсне шестдневната си серия от спадове в цената. Междувременно се наблюдават признаци на засилено търсене, тъй като в края на годината в САЩ се очаква най-натовареният туристически сезон от 2000 г. насам.

Петролът поевтиня с около една пета от края на септември, като дори допълнителните съкращения на добива от страна на ОПЕК+ и изявленията на Саудитска Арабия и Русия, че ограниченията могат да бъдат удължени и след март, не успяха да спрат спада. Добивът извън картела, особено в САЩ, се увеличава, ръстът на търсенето в Китай ще се забави през следващата година, а в САЩ има вероятност от рецесия.

Петролът поскъпва след поредица от седмични понижения | Времевите спредове все още сигнализират за слабост, като спредът за Брент е в контанго

"Поскъпването през новата седмица все още е ограничено донякъде поради опасенията за търсенето в Китай", каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. "Настоящото ниво на цените може да подтикне към известно попълване на запасите от стратегическия петролен резерв на САЩ, но дали това ще отбележи "действителния" минимум за цените на петрола, предстои да разберем."

През тази седмица месечните доклади на Международната агенция по енергетика, Организацията на страните износителки на петрол и Министерството на енергетиката на САЩ могат да внесат известна яснота относно фундаменталните показатели на търсенето и предлагането. Инвеститорите ще следят и последното за годината решение на Федералния резерв за определяне на лихвените проценти.

Потребителите, включително авиокомпаниите и компаниите за комунални услуги, се възползваха от неотдавнашната промяна, за да си купят по-евтини барели. Бяха изтъргувани множество кол спредове за Брент, което ограничава въздействието на възстановяването на цените на суровия петрол върху купувачите.

Междувременно срочните спредове продължават да показват признаци на слабост. Тримесечните спредове както за Брент, така и за WTI остават в меча структура наричана контанго - когато договорите с по-късна дата се търгуват с премия спрямо тези за по-скорошни доставки. Тримесечният спред на сорта Брент беше 13 цента в условията на контанго, докато преди месец той беше 86 цента в обратната, бича структура на обратното движение.