Johnson & Johnson иска уреждане на делата с бебешка пудра, свързана с азбест

Компанията се стреми да намери начин да разреши всички настоящи и бъдещи дела за бебешка пудра, след като съдия отхвърли опита ѝ да ги уреди за 9 млрд. долара

08:00 | 6 декември 2023
Автор: Джеф Фийли
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Johnson & Johnson се стреми да разреши исковете, в които се твърди, че бебешката пудра на основата на талк причинява рак, свързан с излагането на азбест, за да избегне някои съдебни процеси през следващата година, твърдят хора, запознати с плановете,

Тройка адвокатски кантори са постигнали споразумения за уреждане на около 100 дела, съобщиха лицата, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят публично. Финансовият размер на споразуменията се пази в тайна, допълват лицата.

Сделките може да бъдат споменати във вторник като част от презентацията на J&J за инвеститорите на Нюйоркската фондова борса, ако представителите на компанията информират акционерите за плана за овладяване на продължилите десетилетие съдебни спорове за талк, казаха източниците. Основният фокус на сесията е дългосрочната перспектива за растеж на компанията и продуктовата гама.

Компанията се стреми да намери начин да разреши всички настоящи и бъдещи дела за бебешка пудра, след като съдия отхвърли опита ѝ да ги уреди за 9 млрд. долара като част от заявлението за несъстоятелност на подразделение. Сделките са част от многостранната стратегия на производителя за справяне със съдебните дела, които оказват влияние върху акциите му.

От J&J отказаха коментар.

Поразени от журитата

"Изглежда, че те най-накрая се изправят пред съда и признават, че ще трябва да уредят делата, за да приключат с това", казва Карл Тобиас, професор от университета в Ричмънд, който преподава право на масовите деликти. "Отърваването от съдебните процеси може да бъде само в тяхна полза, тъй като съдебните заседатели им нанасят удари."

Базираната в Ню Брънзуик, Ню Джърси, компания изтегли своите прахове на основата на талк от пазара в САЩ и Канада през 2020 г., позовавайки се на спад в продажбите.Най-големият в света производител на продукти за грижа за здравето замени талка с версия на базата на царевично нишесте. J&J обеща да премахне всички свои бебешки пудри, съдържащи талк, от световния пазар до края на тази година.

В началото на следващата година J&J е изправена пред редица съдебни процеси с участието на съдебни заседатели във връзка с обвиненията, че още от началото на 70-те години на миналия век нейните ръководители са знаели, че талкът съдържа следи от азбест, който може да причини рак, наречен мезотелиом, но не са предупредили потребителите или регулаторните органи. J&J твърди, че нейните продукти на основата на талк не причиняват рак и че повече от 100 години е продавала бебешката пудра по подходящ начин.

Компанията е изправена пред повече от 50 хиляди иска, в които се обвинява, че е скрила риска от рак на бебешката пудра, за да защити своя емблематичен продукт. Повечето от тези искове са от жени с рак на яйчниците. По-голямата част от делата са обединени пред федерален съдия в Ню Джърси.

Инвентарни споразумения

J&J е постигнала споразумения за инвентарни споразумения с адвокатски кантори като Kazan, McClain Satterley & Greenwood и Levy Konigsberg за разрешаване на всички дела за мезотелиом, казват лицата. Компанията е постигнала подобни условия и с фирмата Motley Rice, допълват източниците.

Джо Сатърли, адвокат от Казан, който е спечелил и уредил множество дела за талк срещу J&J, отказва да коментира дали е уредил списъка си със случаи на мезотелиом. Джо Райс, съосновател на компанията Motley Rice, също отказва коментар. Моше Маймон, адвокат от Леви Кьонигсберг, който е спечелил дела за талк в съдебен процес, не отговори веднага късно в понеделник на съобщения по телефона и електронната поща, търсещи коментар.

Споразуменията разрешават дело, което вече се разглеждаше в щатски съд в Оукланд, Калифорния, през ноември, и ще предотвратят съдебни процеси, които трябваше да започнат през януари и март в щатски съд в Ню Джърси. По-късно този месец J&J все още е изправена пред дело за мезотелиом в щатски съд в Минесота, добавиха източниците.

Освен че изключва съдебните процеси от календара, J&J се опитва да разчисти пътя за трето подаване на молба за обявяване в несъстоятелност, за да разреши изцяло съдебния спор за талка. Ерик Хаас, адвокатът на J&J, който наблюдава съдебните спорове за талк, заяви по време на разговора за приходите през октомври, че компанията "се стреми към консенсусно разрешаване на исковете за талк чрез друго обявяване в несъстоятелност".

Два пъти отхвърлени

Съдилищата на два пъти отхвърлиха опитите на J&J да използва системата за несъстоятелност, за да наложи уреждане на проблема с талка чрез създаване на тръст за изплащане на обезщетения на жертвите. Правилата на глава 11 позволяват на корпорациите да влагат пари в тръстове, които решават колко да бъде платено на ищците, вместо да позволяват на съдебните заседатели да определят обезщетенията. Много от ищците на J&J се обявиха против използването на тръст.

Компанията обжалва прекратяването на делото по глава 11 на своето подразделение. Разрешаването на настоящите и бъдещите дела за мезотелиом помага на J&J да отстрани потенциалните възражения срещу трето преминаване през съда по несъстоятелността, казват хората.