Bayer се срина най-много в своята история, усложнявайки отделянето на Monsanto

Акциите на Bayer паднаха с 21% в понеделник, като намалиха пазарната си капитализация с 8,7 млрд. евро

09:58 | 21 ноември 2023
Автор: Крис Хюз
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акционерите на Bayer AG може би са свикнали с нарастващите разходи за съдебни спорове свързани с препарата за борба с плевели Roundup, който германската компания наследи с придобиването на специалиста по ГМО Monsanto през 2018 г. Сега обаче на преден план излизат притеснения, свързани с другия основен бизнес на Bayer - фармацевтиката. Новият главен изпълнителен директор Бил Андерсън може да се сблъска със засилващи се призиви за раздяла. Проблемът е, че това би довело до създаването на две предприятия, изпитващи затруднения, от едно.

Акциите на Bayer паднаха с 21% в понеделник, като намалиха пазарната си капитализация с 8,7 млрд. евро и увеличиха загубата на стойност от точно преди изтичането на информация за сделката с Monsanto до 66 млрд. евро - на практика изтривайки целия приход от сделката. Една от причините за спада в понеделник бяха разочароващите данни от клиничните изпитвания на антитромботичното лекарство asundexian. Към това се прибави и присъждането на 1,5 млрд. долара срещу Bayer по последния съдебен иск, заведен от трима потребители на Roundup, които твърдят, че той е причинил раковите им заболявания. (Bayer защитава безопасността на глифозата, активната съставка на продукта).

Компанията, която е на стойност 33 милиарда евро, има три основни дейности - наука за посевите, фармацевтични продукти и здравеопазване на потребителите. Неуспехът е толкова изненадващ, тъй като инвеститорите разчитаха asundexian и на други възможности, за да заменят приходите, които ще бъдат загубени, тъй като лекарството срещу инсулт Xarelto губи патентната си защита. По-оптимистично настроените анализатори твърдят, че способността на Bayer да се справи с изтичането на патентите е била подценена от пазара; средната целева цена на анализаторите за компанията в края на миналата седмица беше с 50% по-висока от тази, на която акциите ѝ затвориха. Сега за инвеститорите ще бъде още по-трудно да преглътнат този аргумент.


Грешно предписание/След закупуването на Monsanto пазарната стойност на Bayer се понижава безмилостно

Присъденото обезщетение за Roundup може да бъде намалено при обжалване, казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Холи Фрум. Въпреки това новината подсказва, че пълното приключване на съдебните спорове с Монсанто чрез решително споразумение ще остане трудно постижимо. Някои хора упорито отказват да участват в съществуващите споразумения по хиляди искове. Всяко загубено от компанията дело ще ги окуражава. Резултатът ще бъде продължително съдебно производство през следващите години.

Акциите на Байер се търгуват на цена, която е само 5,4 пъти по-висока от очакваната печалба за следващата година - най-ниската оценка сред големите фармацевтични компании в Европа. Дори GSK Plc, която също се бори да убеди инвеститорите в своята продуктивност в областта на научноизследователската и развойна дейност, се търгува на деветкратна стойност.

Какво може да направи Андерсън, за да поправи щетите? Често обсъжданият ход е резултат от науката за посевите. Отделените акции могат да привлекат по-голямо търсене от страна на акционерите, тъй като някои инвеститори и повечето анализатори се фокусират единствено върху химикали или фармацевтични продукти. А бизнесът с наука за посевите би могъл да привлече ESG инвеститори, подгрявани от темата, че помага за намаляване на емисиите от земеделието.


Хронично състояние / Bayer се бори да овладее лостовете си

Трудността при всяко разделяне се състои в това, че самостоятелните предприятия се нуждаят от силни инвестиционни истории и капиталови структури. Съобщенията от понеделник изкараха на преден план дълбоките опасения за двете страни на империята на Байер. Акциите на аналогичната американска компания Corteva Inc. поевтиняха през тази година - едва ли това е полезен ориентир за отделяне на компания в областта на растениевъдството. По-малко драматични сливания и придобивания, като например продажбата на бизнеса със здравни грижи за потребителите, биха имали все по-голям смисъл, само за да се намали продължаващата висока тежест на ливъриджа.


Подрязани / Резултатите на Corteva, която е партньор на Bayer в областта на чистите култури, не помагат

Когато сделката с Monsanto беше обявена за първи път, а правната сметка тепърва предстоеше да стане ясна, мнозина се питаха дали е разумно Bayer да поеме толкова много дълг, за да диверсифицира дейността си в селското стопанство, вместо да запази гъвкавост за инвестиране в научноизследователска и развойна дейност или придобивания в областта на биотехнологиите. Може би, ако Bayer се беше съсредоточилa върху укрепването на основния си бизнес, разочарованията в лабораторията щяха да бъдат компенсирани с постижения в други области. Закупуването на Monsanto доведе до някои големи абсолютни разходи. Сега става ясна и алтернативната цена.

Крис Хюз е колумнист на Bloomberg, който се занимава със сделки. Преди това е работил за Reuters Breakingviews, Financial Times и вестник Independent.