Инфлацията в Германия достигна най-ниските нива от началото на войната насам

С покачването на енергийните разходи от руската инвазия в Украйна целевата инфлация, на ЕЦБ от 2% за страните от еврозоната, изглежда далечна.

18:09 | 28 септември 2023
Автор: Жана Рандов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията на Германия спадна до най-ниското си ниво от две години насам, след като ефектът от ценовото намаление на обществения транспорт миналото лято изчезна от сравнението. Потребителските цени се повишиха с 4,3% спрямо предходната година през септември в сравнение с 6,4% през август, съобщи статистическата служба в четвъртък.

Макар че това е най-бавният темп, откакто инвазията на Русия в Украйна доведе до рязко покачване на енергийните разходи, той остава повече от два пъти по-висок от целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2% за 20-те страни от еврозоната. Цените се повишиха с 0,2% на месечна база.


Инфлацията в Германия се забавя 

Данните от най-голямата икономика в Европа ще затвърдят очакванията, че при липса на сътресения ЕЦБ ще спре да увеличава лихвените проценти след безпрецедентните 10 поредни повишения. Това не означава, че намаляването на лихвите е неизбежно: Длъжностните лице казват, че ще запазят разходите по заемите на рестриктивни нива за продължителен период от време, за да върнат ръста на цените към целта.

Тъй като пазарите все повече се придържат към тезата за по-високи лихвени проценти за по-дълго време, по-рано в четвъртък данните от Испания показаха, че инфлацията е скочила до 3,2% този месец заради разходите за електроенергия и гориво. Позовавайки се на поскъпването на петрола, което доведе до цени от близо $100 за барел, централната банка там прогнозира по-нататъшно ускоряване до 4,3% през 2024 г.

Това е сред рисковете за прогнозата на ЕЦБ, че инфлацията в еврозоната ще се върне към 2% през втората половина на 2025 г. Отделен доклад на Европейската комисия показа, че потребителските инфлационни очаквания са най-високите от май насам.

Съществуват и рискове от влошаване на състоянието на икономиката в региона. Според новите прогнози на пет института, които съветват правителството, производството в Германия ще се свие с 0,6% през тази година, което е по-мрачна прогноза от тази на Международния валутен фонд и Европейската комисия. Институтите смятат, че тазгодишната инфлация от 6,1% ще намалее до 2,6% през 2024 г. и 1.9% през 2025 г.

Данните за септември в Германия показват, че ценовият натиск намалява, въпреки че размерът на отстъплението се увеличава от базисния ефект на правителството, което предлага неограничен местен и регионален транспорт за 9 евро на месец между юни и август 2022 г.

Президента на Bundesbank Йоаким Нагел предупреди, че инфлацията не е изчерпана, като заяви, че може да се наложи допълнително повишаване на лихвените проценти. Очаква се данните за еврозоната през септември, които ще бъдат представени в петък, да покажат спад от 5,2% до 4,5% най-ниската стойност от края на 2021 г. насам.