От инфлацията в евро зависи колко дълго ще продължи затягането на лихвите от ЕЦБ

Пазарите залагат на първо намаление на лихвения процент през юли следващата година

18:25 | 25 септември 2023
Автор: Андрю Лангли
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Показателите за инфлацията в еврозоната се използваха за информация за това колко нагоре ще изпрати Европейската централна банка лихвените проценти. Сега обаче цифрите ще определят залозите за намаляване на лихвите.

Промяната се дължи на последното повишение на ЕЦБ, което - въпреки протестите на председателя Кристин Лагард - инвеститорите, икономистите и много нейни колеги смятат, че е последният етап от това историческо покачване на разходите по заемите.

Сега фокусът е върху запазването на депозитната лихва на ниво от 4% за продължителен период от време. Но инвеститорите се питат колко дълго може да се задържи на това ниво в условията на спадаща икономика и на протести от страна на политиците, заради удара по растежа.

Понастоящем пазарите залагат на първо намаление на лихвения процент през юли следващата година. Представителите на ЕЦБ не са категорични относно предпочитания от тях график.

ECB Rate
Инфлацията вероятно се е забавила значително през септември

Инфлацията ще определи колко дълго ще се запазят върховите лихвени проценти - и петъчните данни за септември ще дадат първата представа за нея. С навлизането на ЕЦБ в тази нова фаза оценката за ръста на цените в еврозоната, направена от новия модел Nowcast на Bloomberg Economics, сочи рязко забавяне - до 4,6% от 5,2% през август.

Показателят за базовия натиск, който изключва разходите за енергия и храна, също ще продължи да привлича вниманието - особено с оглед на перспективата за петрол на стойност 100 USD. Според прогнозата, която включва 32 променливи, вариращи от безработицата до енергийните разходи, основните цени ще нараснат с 4,9%.

Медианната оценка на икономистите предполага подобно забавяне - 4,5% за основния показател и 4,8% за базовия.

Данните за отделните страни ще бъдат разнопосочни: според прогнозата на Nowcast Германия ще отчете значително забавяне, докато във Франция и Испания се очаква ускоряване. Италия вероятно ще се задържи на ниво от 5,5 %. 

"Общата и базисната инфлация в еврозоната вероятно ще спаднат под 5% за първи път тази година през септември. Това ще намали натиска върху ЕЦБ и ще затвърди тезата, че лихвените проценти в региона са достигнали своя връх", казва Маева Кузин, старши икономист за еврозоната в Bloomberg Economics.

Както и ЕЦБ, динамиката на инфлацията може би навлиза в нова фаза. След лятото, през което както общата, така и базисната инфлация спаднаха незначително - вината за това е на германските транспортни субсидии - сега анализаторите очакват по-бързо отстъпление.

По-слабият икономически растеж би могъл да забави още повече нарастването на цените. Данните от понеделник показаха само незначително подобрение на бизнес перспективите в Германия, като Клеменс Фюст, който оглавява института Ifo, изготвящ данните, заяви, че настроенията "остават мрачни".

Последната миля от завръщането на инфлацията към целевото равнище от 2% може да се окаже най-трудната и едва ли ще бъде толкова скоротечна, колкото предполагат данните от този месец. ЕЦБ все още смята, че ръстът на цените ще бъде средно 3,2% през следващата година и ще достигне целта си едва през 2025 г.

Ръководителят на словашката централна банка Петер Казимир предупреди, че официалните лица няма да могат да дадат ясен отговор, докато не видят тримесечните прогнози през март следващата година. "Остава отворено и без отговор колко дълго ще е необходимо да останем с лихвите на пиковите нива", каза той.

Други членове на 26-членния Управителен съвет предупреждават, че може да се наложи допълнително затягане на лихвените проценти, ако цените не се понижат, както се предвижда.

"Достигнахме ли платото?" Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел каза: "Това е много важно. "Това все още не може да бъде ясно прогнозирано. Темпът на инфлация все още е твърде висок. А прогнозите все още показват само бавно понижение".

Повечето обаче смятат, че лихвите вече са достигнали своя връх. Управителят на Банката на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало заяви в понеделник, че "сега трябва да се съсредоточим върху устойчивостта на политиката, а не върху постоянното повишаване на лихвените проценти - по-скоро върху продължителността, отколкото върху нивото".

И въпреки че Лагард заяви, че ЕЦБ не е "взела решение, не е обсъждала и дори не е произнасяла съкращения", някои политици започват да изговарят на глас тази идея. 

"При сегашното положение на нещата предполагам, че следващата ни стъпка ще бъде намаляване на лихвените проценти", заяви гръцкият министър Янис Стурнарас пред вестник "Берсен-Цайтунг" миналата седмица. "Мисля, че сме достигнали върха на лихвените проценти. Това е моето усещане и моето разбиране."

ECB Rate
Инфлацията няма да се забави в целия регион 

Бележка: Моделите Nowcast на Bloomberg Economics предоставят високочестотни прогнози, базирани на данни, за ключови икономически променливи преди официалното им оповестяване. Те показват и как различните входящи данни влияят върху прогнозата. Всички модели Nowcast са байесови векторни авторегресии (BVAR) - утвърдена рамка за моделиране. Те включват основните пазарни показатели за всяка променлива, която представлява интерес, и се актуализират ежедневно.