Шолц: Германия няма да се забави по пътя към климатична неутралност до 2045

Коментарите на Шолц идват, след като в доклад се посочва, че Германия ще пропусне целите си в областта на климата през това десетилетие

15:26 | 6 ноември 2022
Автор: Биргит Йенен
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Дни преди конференцията за изменението на климата в Египет германският канцлер Олаф Шолц заяви, че най-голямата икономика в Европа няма да се отклони от пътя си за постигане на въглеродна неутралност до 2045 г., въпреки че съкращенията на руския природен газ я принуждават засега да разчита повече на въглища и петрол.

"Няма да отслабваме усилията си, за да продължим напред с това, което сме планирали за нашата икономика. Това, което наистина искаме да постигнем, е Германия, като четвъртата по големина индустриална страна в света, да стане CO2 неутрална до 2045 г.", заяви Шолц на събитие, организирано от неговата Социалдемократическа партия. "Няма да отлагаме това сега, по-скоро трябва да инвестираме милиарди сега, за да произвеждаме по неутрален по отношение на CO2 начин."

Коментарите на Шолц идват, след като в доклад се посочва, че Германия ще пропусне целите си в областта на климата през това десетилетие, тъй като икономическият растеж противодейства на усилията за намаляване на емисиите. Макар че индустриалната сила на Европа успя да намали въглеродните емисии с около 27 % между 2000 г. и 2021 г., напредъкът "далеч не е достатъчен" за постигане на бъдещите цели, се казва в доклада на Германския експертен съвет по изменение на климата. Германия се стреми да намали въглеродните емисии с 65% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. по пътя към постигане на въглеродна неутралност до 2045 г.

Неспособността или нежеланието на много държави да изпълнят ангажиментите си в областта на климата или да финансират бедните страни, които са непропорционално засегнати от изменението на климата, рискува да хвърли сянка върху конференцията за климата, която започва в Шарм ел Шейх, Египет, този уикенд. Войната на Русия в Украйна, прекратяването на доставките на газ от страна на президента Владимир Путин и произтичащото от това връщане към по-мръсните изкопаеми горива допринесоха за мрачната обстановка.

Шолц заяви, че Германия ще преживее зимата въпреки спрените газови потоци по тръбопроводите, свързващи Русия и Германия, благодарение на хранилищата за природен газ, които са почти пълни преди основния отоплителен сезон.

Необичайно топлото време е помогнало нивата на газовите хранилища в Германия да се покачат до 99,3% от капацитета им към петък, съобщиха от регулатора на страната. Междувременно се очаква времето в Европа засега да остане меко, а през следващата седмица да стане още по-топло, което ще намали натиска върху потреблението на газ в региона.