Британската икономика с неочакван ръст през май заради повече посещения при лекари

БВП е нараснал с 0,5% през май след като се понижи с 0,2% през април

11:25 | 13 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рязко увеличение в посещенията на лекарски кабинети е довело до неочакван ръст в брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство през май и е компенсирал спада в разходите за настаняване и потребителски услуги, пише Зейнаб Диуф за Bloomberg.

БВП е нараснал с 0,5% през май след като се понижи с 0,2% през април, сочат данни на Бюрото за национална статистика. Прогнозата на икономистите сочеше ръст на икономиката от едва 0,1%.Промишленото производство и строителството също отчитат по-голям от очаквания ръст. Посещенията при лични лекари в Англия през май са нараснали с 15%, което в най-голяма степен е помогнало за ръста на услугите.

„Здравето е най-големият двигател на ръста, защото много повече хора са посетили личните си лекари, въпреки че програмите за тестване, проследяване и ваксинация намаляват,“ казва Дарън Морган, директор икономическа статистика в Бюрото за национална статистика.

Доброто представяне на здравните дейности прикрива признаците на свити разходи от домакинствата. Потребителските услуги, включително настаняването и търговията на дребно са отчели спад с 0,1%.

Домакинствата са харчели по-малко за магазини и хранене навън, но официалните данни показват и спад от 0,5% в търговията на дребно и понижение от 5,3% за спортните дейности, както и тези за развлечение и отдих през месец май.

Все пак това имаше скок в дейността на туристическите агенции, тъй като семействата резервираха летните си почивки. Приходите в туристическия сектор са се увеличили с 11% през месеца, тъй като хората са по-склонни да запазват места за отдих след края на ограниченията на Covid.
Ръстът на резервациите причини хаос на британските летища, като лондонското “Хийтроу” иска от авиокомпаниите да спрат да продават билети.
„Автомобилните превозвачи също имаха натоварен месец, докато туристическите агенции се справиха добре с натрупаното търсене за летни почивки“, каза Морган. „Имаше широко разпространен растеж в производството след няколко трудни месеца. Строителството също се справи добре, като жилищното строителство и обновяването на офиси, стимулира растежа.“
Английската централна банка прогнозира свиване през второто и четвъртото тримесечие на тази година, последвано от две години на стагнация. Сега БВП е с 1,7% над нивото си отпреди пандемията.
Резултатът подчертава несигурното наследство, което очаква претендентите за поста на Борис Джонсън тази есен. Това увеличава натиска върху правителството да намери решение за ограничаване на нарастващата инфлация и да свие разходите за живот, които се отразяват негативно върху потребителските разходи.
Икономическият път напред може да бъде още по-мрачен. В момента официалните оценки показват, че нацията вероятно ще избегне две последователни тримесечия на свиване, но икономистите стават все по-песимистични поради скока на инфлацията.
Проучване на Bloomberg сред анализатори тази седмица постави риска от рецесия в Обединеното кралство през следващите 12 месеца на 45%, три пъти по-високо от вероятността, регистрирана при проучването в началото на 2022 г.