Френските компании и потребители трябва незабавно да ограничат потреблението на енергия

Действия още през това лято, по-специално чрез запазване на газовите резерви, ще направят Франция по-добре подготвена за тази зима

11:30 | 26 юни 2022
Обновен: 14:23 | 26 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Главните изпълнителни директори на Electricite de France SA, Engie SA и TotalEnergies SE призоваха френските компании и потребители незабавно да пестят електроенергия, газ и петрол, за да бъдат по-добре подготвени за зимата на фона на нарастващите опасения от недостиг, свързан с войната в Украйна, съобщи Bloomberg.

"Трябва колективно да предприемем действия по отношение на търсенето на енергия, като намалим потреблението си, за да възстановим възможностите си за маневри", заявиха Жан-Бернар Леви, Катрин Макгрегър и Патрик Пуян в съвместно становище, публикувано в неделя в Le Journal du Dimanche.

"Те ще са ни необходими, за да се справим с предстоящите пикове в потреблението и да изгладим техническите събития или геополитическите сътресения, с които може да се сблъскаме."

Действия още през това лято, по-специално чрез запазване на газовите резерви, ще направят Франция по-добре подготвена за тази зима, пишат шефовете на най-големите енергийни групи в страната. Франция трябва незабавно да положи огромни колективни усилия за повишаване на енергийната ефективност, което от своя страна ще повиши покупателната способност на домакинствата и ще намали емисиите на парникови газове, пишат те. Страната трябва да инвестира масирано в нисковъглеродни енергии, а Европа трябва да засили енергийните и газовите връзки, заявиха те.

Призивът идва, след като френското правителство заяви в четвъртък, че ще се консултира с компаниите и местните власти, за да изготви план за ограничаване на потреблението на енергия тази есен. То също така планира да представи проектозакон през следващите седмици, за да стимулира развитието на възобновяемите енергийни източници, и настоява газовите компании да запълнят хранилищата възможно най-скоро.