Разпродажбата в крипто сектора продължава, биткойн загуби близо 10%

В понеделник на крипто пазарите бяха ликвидирани повече от 1,1 милиарда долара

10:01 | 14 юни 2022
Обновен: 13:13 | 14 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вторник се очертава като поредният кошмарен ден за инвеститорите в биткойн, след като най-голямата криптовалута загуби около 10% от стойността си по време на азиатската сесия. В последствие токенът възстанови почти всички загуби, докато борсовите спекуланти опитват да поставят цена на актива на фона на предстоящото повишение на лихвите от Федералния резерв, предава Bloomberg.

Към 08:40 българско време спадът на валутата беше намален до 22 690 долара на борсата в Токио. Други токени като Ether и Avalanche също намалиха загубите, докато Polkadot беше сред тези, които дори се доближиха до зелената територия.

Криптовалутите станаха емблематични за бягство от спекулативни активи, тъй като паричната политика се затяга по целия свят, за да се бори с инфлацията, източвайки ликвидност от глобалните пазари. Всеки рязък спад предизвиква задължителния въпрос дали моментът е подходящ за покупка при спад, и дали дъното на пазара е близо.

„Имаше някои купувачи, които чакаха възможност да купуват при спадове и затова биткойн се оттласна от най-ниските си нива за сесията“, каза Сатвик Вишванат, главен изпълнителен директор на крипто борсата Unocoin, от Бенгалуру, Индия. Но лекият ръст може да е краткотраен, тъй като инвеститорите на дребно продължават да са на тръни поради ликвидността, каза той.

В понеделник борсата за криптовалути Celsius замрази тегленията от своите сметки, което изостри притесненията за напрежението в сектора на цифровите активи, само месец след срива на стейбълкойн Terra, който разтърси пазара.

Трейдърите наблюдават и MicroStrategy Inc., чийто голям залог върху биткойн изглежда има обратен ефект. Фирмата купи голям брой от дигиталните монети, но може да се наложи да определи допълнително обезпечение за заем, тъй като биткойн тества ключов ценови диапазон, който достигна миналия месец.

В понеделник на крипто пазарите бяха ликвидирани повече от 1,1 милиарда долара - около 685 милиона долара в дълги и 468 милиона долара за къси позиции, според данните на Coinglass.

Това е най-големият обем както за дългите, така и за късите за поне последните три месеца, показват данните.
Акциите, свързани с криптовалути в Азия, като Monex Group и SBI Holdings Inc., отстъпиха във вторник на фона на мрачното общо настроение.

Някои стратези търсят признаци на дъно на криптопазара. Марк Нютон от Fundstrat Global Advisors каза, че Биткойн „се доближава до междинните нива на подкрепа, които предполагат, че спадовете при покупката трябва да са печеливша стратегия до края на второто тримесечие“.