Terra не уби криптовалутите, но беше на косъм да го направи

Крахът от миналата седмица поставя под въпрос бъдещето на алгоритмичните стейбълкойни

20:30 | 16 май 2022
Обновен: 21:52 | 16 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Спекулациите, че сривът на един от най-големите експерименти в децентрализираните финанси може да доведе до смъртта на криптовалутите, изглежда са преувеличени. Ако имплозията на Terra се беше случила след още няколко месеца растеж, резултатното въздействие върху пазара можеше да създаде цунами версия на 2008 г. - вместо това високопрофилните алгоритмични стабилни монети може да се окажат основната жертва, пише Bloomberg.

В срив, започнал на 9 май, TerraUSD на Terraform Labs, токен, който използва предимно алгоритми, а не обезпечение, за да коригира предлагането си и да поддържа обвързаност 1 към 1 с щатския долар, и неговият аналог на цифрови монети Luna загуби почти цялата си стойност, докато дейността върху основния блокчейн Terra беше спряна два пъти. Месец след като достигна рекорда от $119, цената на Luna сега се търгува на почти нула, докато UST се задържа на около 20 цента.

Сривът предизвика спад на цените на криптовалутите навсякъде; по-късно те се стабилизираха и се възстановиха донякъде, но не без да ликвидират около 300 милиарда долара от общата пазарна стойност на сектора за трилиони долари. Най-важното е, че това предизвика колебания дори в най-обезпечените стабилни монети, които са обвързани с активи в долари и еквивалент в долари - въпреки че те също се върнаха към обичайните си стойности до края на седмицата.

Стейбълкойните са жизненоважна част от крипто света, защото се използват от търговците като средство за запазване на стойност без да напускат екосистемата на цифровите активи. Инвеститорите се обръщат към тях като безопасно убежище по време на периоди на нестабилност или дори просто като средство за цифрово плащане. Сега остава въпросът дали уникалният механизъм зад TerraUSD може да се пенсионира.

„Не бих се изненадал, ако това е краят на алгоритмичните стабилни монети“, каза Хилари Алън, професор по право в Американския университет. „Криптовалутите не могат да работят без стабилни монети. Липсата на доверие в стабилните монети би била катастрофална за крипто системата“.

Преди да загуби своя паритет с долара на 8 май, TerraUSD имаше обща пазарна стойност от около 18,6 милиарда долара - по-ниска по размер от тази на по-обезпечени конкуренти като Tether и USDC, съответно 83,2 милиарда и 48,7 милиарда долара, според данни от CoinMarketCap. Това попречи на срива му да причини трайна широко разпространена зараза, но ако беше станал малко по-късно може би щеше да е различна история.

С нарастването на популярността на екосистемата Terra, нейният съосновател До Куон каза, че иска да изгради резерват, който може да подкрепи UST в моменти на изключителен стрес. Той създаде Luna Foundation Guard, организация, целяща да поддържа стабилността на UST, която ще се грижи за резерви от биткойни, които той бавно натрупваше, за да действат като обезпечение за UST. Междувременно разработчиците продължиха да изграждат приложения на своя блокчейн, инвеститорите заложиха на бъдещето му и някои крипто светила безвъзвратно се обвързаха с проекта.

Между януари и март LFG купи биткойни за 3,5 милиарда долара, според фирмата за анализи на блокчейн Elliptic. В медийни интервюта през март Куон каза, че планира да увеличи резерва до 10 милиарда долара до третото тримесечие на тази година. Теорията е, че ако TerraUSD се провали, фирмата ще може да разгърне съществуващите си доставки на биткойн, за да се опита да стабилизира разпродажбата - въпреки че може да е изисквала много повече капитал, за да го спаси.

Ако резервът на Luna беше достигнал тази цифра от 10 милиарда долара, сривът можеше да не бъде толкова брутален за пазарите - но такова количество биткойни, които бързо последователно удрят борсите, би предизвикало ударни вълни в целия сектор. В по-спокойни периоди, като например няколко дни преди Terra да счупи фиксатора си, биткойн регистрира средно около 30 милиарда долара дневен обем на търговия, което прави запасите на Куон около една трета от целия пазар, ако бъдат хвърлени наведнъж.

„Причината, поради която искам да стигна до 10 милиарда долара, е, че освен Сатоши, ние ще бъдем най-големият притежател на биткойн в света“, каза Куон в интервю за крипто YouTube канала Fungible Times през март, позовавайки се на богатството на анонимния биткойн създател, което никога не е било премествано или търгувано. Видео от интервюто, видяно от Bloomberg, по-късно беше премахнато в петък след срива на Terra.

„Тогава в този случай, в рамките на крипто индустрията, провалът на UST е еквивалентен на провала на самата крипто идея“, добави Куон.

Дори и с някои резерви, добавени като предпазен механизъм, алгоритмичният модел, който управлява UST, зависи от комбинация от софтуерни програми, стимули за търговци и суапове с Luna, за да поддържа стойността си. Това е в сравнение с обезпечените стабилни монети като Tether, USDC и Binance USD на Binance, които разчитат на възможността да обменят токените чрез собствените си резерви на фиатна валута. В случая с Tether качеството на тези активи преди беше поставено под въпрос, но по време на нестабилността, причинена от Terra, помогна на токена да избегне същата съдба.

„Наистина не трябва да използваме една и съща дума за всички тези неща“, каза Сам Банкман-Фрайд, главен изпълнителен директор на крипто борсата FTX, в туит в четвъртък. „Това, което наричаме „алгоритмични стейблкойни“, всъщност не е стабилно по същия начин, по който са стабилни монетите, обменящите се с фиатна валута. Те са по-скоро структурирани продукти и се нуждаят от някакво предимство, ако искат да оправдаят риска."

Тъй като прахът се утаява, по-широките последици от падането на Terra включват засилен контрол върху целия сектор на стейблкойни от регулаторните органи, които вече са разглеждали токените като Tether като потенциален системен риск. Министърът на финансите Джанет Йелън каза в четвъртък, че инцидентът показва опасностите от частните стейблкойни, които, макар и нерегламентирани, могат да представляват същия вид рискове като банките.

„Един стабилкойн трябва да може да отговаря на името си“, каза Денел Диксън, главен изпълнителен директор на Stellar Development Foundation, която поддържа крипто мрежата Stellar и USDC. „Това, което видяхме тази седмица, доказа защо е важно да се разграничи и дефинира това, което наистина е стабилна монета от това, което не е.“

Рийв Колинс, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на Tether, която оперира със собствена стабилна монета, обезпечена с активи, каза, че сривът на Terra е част от естествения ред на крипто света, който използва пазарни корекции, за да изтрие пяната.

„Красотата на бичия пазар е, че привлича лудите, привлича всички пари и привлича умните хора на пазара“, каза Колинс. който сега действа като съосновател на NFT платформата BlockV, в интервю. „Без бичия пазар нямаше да привлечем вниманието и мозъците в пространството. А без мечия пазар не бихме могли да изчистим тълпата."