Криптовалутите отново понесоха загуби след краха на TerraUSD

Сривът на стейбълкойна разклаща доверието в множество крипто валути

18:50 | 12 май 2022
Обновен: 22:30 | 12 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Криптовалутите възобновиха спада си, тъй като сривът на стейбълкойна TerraUSD предизвика бягство от много популярни цифрови токени, предава Bloomberg.

Биткойн падна с цели 6,1% в четвъртък, падайки под 27 000 долара, което е най-ниското ниво от декември 2020 г. насам. Етерът се понижи с 12%, докато токените като Avalanche и Solana, които са в основата на някои ключови протоколи за децентрализирано финансиране, също се свиха.

По-рано през деня някои виртуални валути достигнаха увеличения от над 10%, но това покачване се изпари. Стейбълкойнът TerraUSD все още е под целевата си стойност от 1 долар, докато свързания с него токен Luna се срина.

В последната седмица крипто сектора понася тежки загуби и настроението сред инвеститорите остава неспокойно. Стейбълкойните са ключови елементи от крипто пазара, тъй като търгуващите съхраняват средствата си при покупка и продажба на различни валути. Общата стойност на различните стейбълкойни е над 100 милиарда долара и ширещата се загуба на доверие към тях може да се окаже екзистенциална заплаха за цялата екосистема на дигитални валути.

Алгоритмичният стейбълкойн TerraUSD, познат също и като UST, прескача между 30 и 90 цента стойност, като тази сутрин в 6.18 лондонско време беше 66 цента. Спонсорите на валутата се опитват да наберат 1.5 милиарда долара, за да я стабилизират след краха от първоначалния борд със долара според основател на фирма, на която е било отправено предложение за финансирането ѝ.

„Загубите на стейбълкойна UST се оказа голям удар за крипто пазара“, каза Едул Патеф, генерален директор на платформата за инвестиции в крипто валути Mudrex. Макар че досега биткойн се е възстановявал сравнително бързо от загуби, този път може да навлезе в по-продължителен период на загуби“, добави той.

Bloomberg LP

„Изплашен ли е пазара от това, което се случва с Terra? Отговорът е да“, каза Крейг Джонсън, главен пазарен стратег в Piper Sandler. „Фондовете на паричните пазари са важни за инвеститорите и в момента под въпрос е поставен третият най-голям фонд в крипто света. Хората не смятаха, че той ще падне под определен праг, но ето че се случи“.

Настроенията в крипто света бяха засегнати и от високата инфлация в САЩ, който сочи към повишаване на основните лихвени проценти, което не е благоприятна среда за рискови инвестиции. „Има огромен страх из целия крипто пазар“, казва Маркос Сотириу, анализатор в инвестиционния посредник за дигитални активи GlobalBlock.

Границата около 30 000 долара е „особено чувствителна зона“ за биткойн, пише Джеймс Малкълм, ръководител на отдел за валутен обмен и крипто проучвания в UBS. Това е точката, в която добива на валутата става неизгодно, което може „да доведе до увеличаване на продажбите в тази ключова кохорта“, казва той.

Bloomberg LP

В същото време акциите и облигациите на Coinbase Global Inc. паднаха до нови дъна тази сряда показвайки скептицизма на на инвеститорите по отношение на крипто обмена в мечия пазар. Компанията отчете по-ниски от очакваните приходи вчера и предупреди, че обемът на търговията и потребителите на месечни транзакции през второто тримесечие се очаква да бъдат по-ниски, отколкото през първото.

Джонсън от Piper Sandler казва, че това е друго притеснение за крипто инвеститорите в момента. „Това е най-голямата борса тук в Съединените щати и те току-що отчетоха загуби“, каза той, добавяйки, че проблемите на Terra създават „домино ефект в крипто света“.

И все пак много крипто инвеститори, осъзнаващи факта, че биткойн е преминавал през цикли на бум и срив преди само за да възстановява загубите отново и отново, проповядват търпение.

„В крайна сметка всеки инвеститор трябва да оразмерява позиции въз основа на своето ниво на риск и времеви хоризонт“, каза Алекс Тапскот, управляващ директор на групата за цифрови активи в Ninepoint Partners. „Вярваме, че биткойн ще се възстанови и че все още сме в ранните етапи на този нов актив. Запазете спокойствие и се дръжте.”