Смелият експеримент с алгоритмични криптовалути се провали

Те трябваше да се търгуват в съотношение 1 към 1 с щатския долар, но връзката им беше нарушена

13:20 | 10 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Алгоритмичните стейбълкойни, подобно на "обикновените" стейбълкойни, би трябвало да осигуряват спокойствие в хаоса на криптосвета. Вместо това, както инвеститорите в един такъв токен бързо разбраха, те могат да послужат и като гръмоотвод за волатилност, пише Bloomberg.

Вместо да се търгува за 1 долар, както е разработена, монетата TerraUSD coin или UST поевтиня до 99 цента през уикенда. До понеделник вечер по време на американската сесия, тя се срина до 60 цента и проби предходното си дъно от 92 цента, което беше достигнала през май 2021 година. С течение на сесията, монетата възстанови част от цената си до около 78 цента, което обаче е доста под нейната редовна стойност от 1 долар и е сигнал за проблем.

Причините поради които монетата на Terra наруши връзката си с долара е обект на ожесточени дебати в интернет форуми. Това се случи по време на рязка разпродажба на криптоактиви, включително срив на биткойн под 30 000 долара, както и цялостно отдръпване от рисковите активи, включително и акциите. Независимо от причинителя, събитието не е маловажно. В света има около 18,5 млрд. монети UST, според CoinMarketCap. Това количество е достатъчно голямо, че колебанията в цената да имат системни значения за други токени и протоколи. Крипто стартъпът Do Kwon, който разработи UST има поет ангажимент да купи биткойни на стойност до 10 млрд. долара като част от метода за подкрепа на криптовалутата, като така допълнително обвързва проекта с ядрото на пазара на дигитални активи.

„Пределно ясно е, че има криза на доверието,“ каза Кайл Самани от Multicoin Capital. Той добави, че не е било сигурно дали UST ще оцелее. Тази ситуация заплашва да се разрасне неконтролируемо и да се превърне в един от най-големите сривове в света на цифровите активи в последните години.

Емитентите на конвенционалните стейбълкойни, като USDT на Tether или USDC на Circle поддържат тезата, че техните валути са подкрепени от „реални“ активи, като пари в брой или облигации с висок рейтинг в съотношение 1 към 1. Тези монети запазват своя фиксиран курс, защото, поне на теория, могат да бъдат разменяни срещу пари в брой или високоликвидни еквиваленти на парите в брой. За разлика от тях, алгоритмичните стейлбълкойни се опитват да задържат стойността си чрез комбинация от инструкции, които са част от техния код или от активно финансово управление. UST функционира заедно с друг токен наречен Luna и са два от най-популярните и противоречиви от този тип стейбълкойни.

Механиката на Terra

В случая със стейбълкойна на Terra, ако неговата цена спадне под 1 долар, трейдърите се насърчават да заменят своите UST за Luna, което премахва първите от обращение.

Има софтуерни програми, които се задействат при определени условия и имат същата задача. Ако цената се повиши над 1 долар, механизмът се прилага в обратна посока – премахва токените на Luna от обращение, за да се създават еквивалентни нови единици на UST.
Трейдърите, които се стремят да спечелят от възможности за арбитраж, редовно разменят UST за Luna и обратно, като по този начин гарантират, че цената остава на или много близо до $1.

Друг принос за ценовата стабилност на UST беше еквивалентът на крипто на надпазарните лихвени проценти, предлагани чрез Anchor Protocol, „децентрализиран кредитор“, изграден върху блокчейна на Terra. Anchor предлага ставки от около 20% за депозити на UST, което предлага значителен стимул за търсене на токена.
Но през уикенда всички тези механизми спряха да работят и UST загуби своята обвързаност с долара, докато Luna също поевтиня. Това доведе до поредица от интервенции на крипто пазара от Куон и така наречения съвет на Luna Foundation Guard (LFG), консорциум от крипто играчи който включва Kanav Kariya от Jump Crypto. Jump Crypto отказа коментар. Близо до полунощ нюйоркско време в понеделник, UST остана под натиск. Luna се търгуваше около $29, което е спад от 52% спрямо ден по-рано, според CoinMarketCap.

LFG е организация с нестопанска цел, регистрирана миналия декември, според бизнес профил от Сингапурския счетоводен и корпоративен регулаторен орган. Куон е посочен като режисьор. Куон, който разпределя времето си между Сеул и Сингапур, не изпрати незабавно искане за коментар.
„Най-големите губещи от всичко това ще бъдат търговците на дребно [инвеститорите], които не разбират рисковете, които поемат“, каза Самани от Multicoin.