Кражби чрез крипто мостове за 1 млрд. долара стимулират търсенето на алтернативи

Криптоборсите FTX и Coinbase Global Inc. задълбочават възможностите си за предоставяне на услуги, подобни на мостове

10:00 | 8 май 2022
Обновен: 14:35 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Високопрофилните хакерски атаки срещу крипто мостове, които позволяват на потребителите да разменят цифрови токени, пораждат предпоставки за борси и други компании да предложат по-сигурни алтернативи, пише Bloomberg.

Криптоборсите FTX и Coinbase Global Inc. задълбочават възможностите си за предоставяне на услуги, подобни на мостове, на различни блокчейн вериги, така че потребителите, инвестирали в Bitcoin или Ethereum, да могат лесно да участват във финансовите или игралните приложения на други мрежи. FTX, например, стартира пазар миналата година, който позволява на клиентите да търгуват с несменяеми токени, базирани на Solana, и лесно да обменят своите Ethereum за основната монета Sol на веригата, за да ги купят. Потребителите могат също така да депозират непарични преводи, базирани на Ethereum, и да ги изтеглят на Solana чрез FTX - вместо чрез мост. И все повече разработчици на приложения, като например пазара за институционално кредитиране Maple Finance, преминават към нови блокчейн вериги, което прави мостовете ненужни за определени транзакции. 

Макар че някои мерки може да са били в процес на разработване преди нарушенията, тяхната спешност и привлекателност се увеличиха, след като хакери източиха над 1 млрд. долара от криптомостове като Wormhole и Ronin - по-голямата част от тях през февруари и март. Проучване на OnePulse, проведено през април сред 500 пълнолетни американци, показа, че 80% от анкетираните не се доверяват на криптомрежите за защита на средствата им. Макар че свързаните с Ethereum мостове все още съдържат около 17,4 млрд. долара блокирана стойност, това е спад с около 17% през последните 30 дни, според данни на проследяващата компания Dune Analytics.

"Няма да ме шокира, ако повече потребители искат борси като мостове, като се има предвид техният опит и банкови средства", каза Сам Банкман-Фрид, главен изпълнителен директор на FTX, в имейл. "В момента свързваме няколко вериги и мислим за потенциална възможност да направим повече."

cyber

При децентрализираните мостове, които се управляват чрез софтуер, често не е ясно кой ги управлява, кой и как може да има достъп до средствата им и дали потребителите ще бъдат обезщетени в случай на хакване. От другата страна на спектъра, една по-централизирана алтернатива може да се управлява от компания, която е лицензирана и регулирана и може да бъде държана отговорна за всякакви проблеми.

На 17 март Coinbase Wallet въведе поддръжка за Solana, позволявайки на потребителите да изпращат, получават и съхраняват токени Solana и SPL, които са монети, присъщи на блокчейна Solana. Например, ако преди това инвеститорите искаха да преместят монета USDC - една от най-добрите стабилни монети - от Ethereum в Solana, те трябваше да депозират USDC в Coinbase, за да купят Sol, след което да обменят този токен за USDC-SPL на маркетмейкъра Raydium. Сега това може да се направи директно чрез Coinbase, според Остин Федера, ръководител на комуникациите в Solana Labs. 

"Колкото повече борси правят това, толкова по-лесно става да се проучи предлагането на Solana, без да се налага да се поддържа децентрализирана борса или мост", каза Федера в интервю. 

В блога си Coinbase заяви, че планира да продължи да се интегрира в екосистемата на Solana, като позволи на потребителите да се свързват с нейните децентрализирани приложения, или dapps, и да управляват своите Solana NFT директно в портфейла си Coinbase.

Междувременно множество приложения, които не са предназначени за обмен, като Maple, изграждат версии за други блокчейн вериги - отчасти за да помогнат на клиентите да избегнат мостовете.

Maple, което стартира на блокчейна Ethereum, започна работа на Solana в края на април. Преди това инвеститорите със стейбикойн USDC-SPL на Солана трябваше да преминат през мост като Wormhole, за да депозират средства в Maple. Сега те могат да направят депозита директно.

"Институционалните и корпоративните партньори, с които работихме, наистина искаха тази сигурност", каза Сид Пауъл, главен изпълнителен директор на Maple Finance. Тъй като сигурността и производителността на децентрализираните мостове стават все по-добри, вероятно все повече хора ще започнат да ги използват, каза той, като отбеляза, че Maple обмисля разширяване на дейността си в други мрежи, като Avalanche.

Преминаването към различни блокчейн мрежи може да изисква мащабно пренаписване на кода на дадено приложение, въпреки че може да предложи много предимства. Крипто приложенията могат потенциално да се развиват по-бързо, ако използването на основната блокчейн балонизира.

"Основната и най-разпространена причина е да се използват различни потребителски бази", казва Боди Пинкнер, портфолио мениджър в Arca, фирма за управление на цифрови активи. "Теоретично можете да увеличите потребителската си база. Това би намалило нуждите от мостове, ако приемете, че всяко приложение се внедрява кръстосано във всяка верига." 

Все пак мостовете няма да изчезнат скоро. С повече от 18 800 токена и хиляди блокчейн вериги те са необходими за тежки потребители като Arca.

"Хората стават все по-съзнателни по отношение на мостовете, които използват", каза Пинкнер в интервю. "Но нуждата от мостове е толкова голяма, че избягването им за някой като нас не е опция".