Японската стомана поскъпва, а с нея и много готови продукти

Ръста в цените ще засегне компании като Toyota, Mitsubishi Heavy Industries Ltd., Sony Group Corp., и Hitachi Ltd.

20:25 | 27 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големите стоманени заводи в Япония предупредиха, че ще настояват за ново увеличение на цените, което ще засили инфлационния натиск, който вече тежи на автопроизводители и компании за индустриални машини, пише Масуми Суга за Bloomberg.

Nippon Steel Corp. ще трябва да предаде рязкото поскъпване на суровини и материали като желязна руда и коксови въглища „бързо и справедливо“, заяви Такахиро Мори, изпълнителен вицепрезидент на най-големият стоманен завод в Япония. „В противен случай, печалбата ни ще пострада“.

Един от местните конкуренти на Nippon JFE Holdings Inc. е на същото мнение. В момента компанията преговаря с клиентите си да увеличи цените си с 236 долара за тон от април, за да покрие нарастващите разходи за важни суровини, както и логистика и горива, заяви нейния финансов директор в петък.  

Стоманодобивните компании вече повишиха цените до рекордни нива през последната година, тъй като разходите за суровини нараснаха. Глобалният бум на суровини позволи на местните производители на стомана да осигурят по-добри условия за договорни цени, уредени чрез преговори с клиенти, особено с производители на автомобили, които обикновено са имали по-голяма сила при договаряне.

Японските производители вече усещат болката от поскъпването на стомана и други материали в страна, която внася всичко - от желязна руда до суров петрол. Автомобилният гигант Toyota Motor Corp., един от най-важните клиенти на Nippon, предупреди, че „безпрецедентните“ увеличения на разходите за суровини ще натежат върху печалбата и прогнозира спад на оперативната печалба за текущата година. Mitsubishi Heavy Industries Ltd., Sony Group Corp., Hitachi Ltd. също са сред основните клиенти на Nippon.

Натискът върху японските компании да повишат цените е най-силният от десетилетия, тъй като разходите за суровини нарастват с най-бързия темп от 1980 г. Производствените цени в Япония нараснаха с двуцифрен темп за първи път от повече от четири десетилетия, засилвайки натиска върху фирмите да прехвърлят по-високи разходи на потребителите, докато нацията се бори с връщането на инфлацията.

Въпреки че нахлуването на Русия в Украйна и опасенията за китайската икономика направиха перспективите несигурни, доставките на стомана в Япония остават „недостатъчни“, докато вносът също е станал по-скъп, каза Терахата. Клиентите вероятно ще се съгласят „на известно поскъпване, но резултатът от преговорите тепърва предстои“, каза изпълнителният директор.

От Nippon Steel казват, че има достатъчно аргументи да се искат по-високи цени от местни производствени компании, много от които доставят продуктите си извън Япония и се възползват от стръмния спад на йената. По-евтината валута оскъпява вноса на стоки, но прави продуктите, произведени в Япония, конкурентоспособни на чуждестранните пазари.

За Nippon Steel по-голямото предизвикателство ще бъде да осигури повече повишения от клиенти в строителната индустрия, тъй като те консумират материала само на вътрешния пазар, каза той.

„Най-голямата тревога е местният строителен сектор“, каза Мори. Все пак Nippon Steel не може да поеме цялата цена, „така че всичко, от което се нуждаем, е да спечелим разбиране от тези клиенти чрез дискусии“.

Мори допълни, че Nippon Steel отделно ще започне преговори с клиентите, за да търси по-добри условия за своите продукти с добавена стойност, като нисковъглеродна стомана на фона на глобалния преход към нетни нулеви емисии.

Забавяне в Китай

Настояването на японските производители на стомана за по-нататъшни повишения идва въпреки скорошния спад на азиатските пазари на стомана. Цените на стоманата в Китай се понижиха, тъй като националната стратегия Covid нула намали търсенето и нанесе тежък удар върху икономиката. Фючърсите за горещо валцувани рула в Китай прилключиха азиатската сесия на цени 701 долара на тон. Мори казва, че при тази цена азиатските производители на стомана не могат да реализират печалба.

Все пак търсенето и цените са достигнали дъното и азиатските пазари вероятно ще се върнат към подем в рамките на няколко месеца, подкрепени от мерките на Китай за укрепване на икономиката, каза той. Нацията е предприела множество мерки за подпомагане на растежа, включително по-ниски лихвени проценти по заеми за някои купувачи на жилища и пакет от 140 милиарда юана в подкрепа на бизнеса.

Nippon Steel очаква цените на желязната руда и въглищата, двете основни суровини за производството на стомана, да останат на високи нива. Разходите на стоманопроизводителя се очаква да се увеличат с повече от 315 долара на тон до края на септември в сравнение с тримесечието, приключило на март, тъй като цените на суровините, горивата и дистрибуцията нарастват, според оценка на компанията.

Вижда се, че желязната руда се движи между 130 и 150 долара за тон, докато коксуващите се въглища ще варират от 450 до 550 долара за тон, каза Мори, без да посочи времева рамка.