САЩ изпращат артилерия, хеликоптери и друга помощ в Украйна за $800 млн.

САЩ вече са предоставили помощ на стойност над 2,4 млрд. долара откакто Байдън встъпи в длъжност миналата година

11:40 | 14 април 2022
Обновен: 14:38 | 14 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът Джо Байдън изпраща военна помощ на Украйна на стойност 800 млн. долара, която включва артилерия, хеликоптери, муниции и друго военно оборудване, което ще изпита границите на възможното в осигуряването на помощ без да въвлече САЩ пряко във войната, пише Джордан Фабиан за Bloomberg.

Байдън обяви новия пакет в сряда след едночасов телефонен разговор с Володимир Зеленски. Тя включва тежки артилерийски системи и бронетранспортьори, което показва задълбочаване на военния ангажимент на страната. В началото САЩ доставяха единствено отбранително оборудване.
„Украинските военни са използвали оръжията, които предоставяме, с опустошителен ефект. Докато Русия се готви да засили атаката си в региона на Донбас, Съединените щати ще продължат да увеличават способността на Украйна да се защитава“, каза Байдън в изявление след разговора.

Байдън опитва да укрепи отбраната на Украйна срещу руската инвазия, без да се намесва директно с американските сили и да постави граници в изпращането на оборудване, за да не предизвика глобална война.

Първоначално САЩ до голяма степен разчитаха на икономически санкции и отбранителна помощ, за да ограничат влиянието на Русия – но непрекъснато обявяваха нови доставки на все по-смъртоносна военна техника като в същото време засилваха и своята реторика. Тази седмица американският президент за първи път определи действията на Русия като геноцид.

Още наземни оръжия и дронове

Обявената помощ ще бъде най-сериозният тест за това докъде могат да стигнат САЩ в снабдяването на оръжия без да предизвикат отговор на Русия. Пакетът за първи път ще включва 18 155-мм гаубици, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби в сряда вечерта. САЩ също ще изпратят и 10 системи за контра батарейна борба, 200 бронетранспортьора M113, 100 всъдехода Humvee и още 300 дрона Switchblade, според списък, публикуван от Пентагона. Кърби заяви и че украинците ще имат нужда от обучение за работа с радарните и артилерийски системи. Пентагонът също ще изпрати и безпилотни кораби за брегова отбрана, както и индивидуални костюми за защита от химически и биологични заплахи и системи за откриване.

САЩ вече са предоставили помощ на стойност над 2,4 млрд. долара откакто Байдън встъпи в длъжност миналата година, включително 1,7 милиарда долара, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

„Най-малко от едно поколение не сме виждали насочване на такъв обем помощ за сигурност към наш партньор“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери.
Зеленски и неговите водещи съветници многократно са молили САЩ и техните съюзници за по-тежки и по-сложни оръжия за противодействие на руските военни, които имат техническо предимство пред тях.
Но САЩ продължават да отхвърлят молбите на Зеленски за предоставяне на изтребители - или улесняване на доставката им от трети страни. Мотивите са, че това би довело до пряка конфронтация между САЩ и Русия.


Ожесточената украинска съпротива помогна за изтласкването на руските войски от райони близо до столицата и опровергава пъвоначалните очаквания за бърза победа на Кремъл. Но Зеленски каза, че ще има нужда от повече помощ, за да предотврати очакваното нападение в Южна и Източна Украйна.
„Без допълнително оръжие тази война ще се превърне в безкрайна кървава баня, разпространяваща мизерия, страдание и разрушение“, написа в Twitter Зеленски по-рано в сряда. „Никой няма да спре Русия, освен Украйна с тежки оръжия“.
„Постоянните доставки на оръжия, които Съединените щати и техните съюзници и партньори предоставиха на Украйна, бяха от решаващо значение за поддържане на съпротивата срещу руската инвазия. Тя попречи на Путин да изпълни първоначалните си цели и да завладее Украйна“, каза Джо Байдън.

В телефонния си разговор с Байдън Зеленски каза, че са обсъдили допълнителен пакет от военна помощ, както и финансова помощ и още санкции, насочени срещу Русия. Във вторник министърът на отбраната Лойд Остин разговаря и с украинския си колега Алексей Резников, който писа в Twitter по-рано тази седмица, че правителството му търси допълнителни системи за противовъздушна отбрана, безпилотни дронове, артилерия, бойни самолети, бронирани превозни средства и противокорабни ракети.

Оръжията се изпращат с помощта на президентски правомощия за изтегляне, което позволява на Байдън да разреши употребата на оборудване от резервите на САЩ, без одобрение на Конгреса, за да се ускори доставката му при извънредна ситуация.