Цената на царевицата се покачи до „митичните“ $8 заради войната и лошото време

За последен път цените се вдигнаха до това равнище през 2012 година

09:44 | 14 април 2022
Обновен: 12:52 | 14 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Цената на царевицата се покачи до 8 долара на бушел след като войната в Украйна заплашва да прекъсне напълно засяването и износа на насаждения от страната, докато в САЩ студеното време ще забави засяването, пише Bloomberg. 

Няма признаци, че войната ще приключи скоро след като миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че ще продължи инвазията. Конфликтът прекъсна търговията на зърнени продукти по море от региона на Черно море с което износът от Украйна може да се свие с 40%. Цените на фючърсите в Чикаго достигнаха до най-високите си нива от 2012 година насам.

Купувачите най-вероятно ще се обърнат към САЩ, но началната фаза на засяването там се движи по-бавно от обичайното в сравнение с последните пет години. Има опасение, че студеното и влажно време ще попречи на ранните посеви. 

царевица

Според Тобин Гори, анализатор на земеделски стоки в Commonwealth Bank of Australia „нивото от 8 долара ще бъде по-скоро препятствие, а не тотален блокаж“, ако има проблеми с времето. Фючърсите ще пробият това „митично“ равнище в определен момент през пролетта или лятото.

Фючърсите за доставки през юли се вдигнаха до 7.811/2 долара за бушел. Пшеницата също поскъпна с 0.8% до 11.30 долара за бушел.

Последната покупка от Египет, най-големият вносител на пшеница, показа огромните разходи пред които са изправени вносителите заради войната. Цените на търг в сряда се покачиха с 44% над нивото от средата на февруари, малко преди инвазията в Украйна. Закупуването на такова голямо количество, макар и на високи цени, показва спешната нужда от попълване на запасите за Египет.