Югоизточна Азия е много обещаваща за Uber

Чан Пак, генерален мениджър на Uber за ЮИ Азия

13:51 | 4 декември 2015
Автор: Иван Николов
Шофьор на Uber използва приложението Google Maps на смартфон ASUS в такси в Ню Делхи, Индия на 19 септември 2015.Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg
Шофьор на Uber използва приложението Google Maps на смартфон ASUS в такси в Ню Делхи, Индия на 19 септември 2015.Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Чан Пак, генерален мениджър на Uber за Югоизточна Азия обсъжда с Шери Ан от Bloomberg стратегията на компанията в Югоизточна Азия, конкуренцията и регулаторната рамка. Чан Пак и Шери Ан говорят на срещата на Bloomberg за АСЕАН в Банкок на 4 декември 2015.

Къде сте най-големи в Азия? Кои са най-големите ви пазари? Къде искате да растете?

Общо взето, зависи откога сме на тези пазари. В Сингапур сме от 2,5 години. Насочени сме и към Филипините, с новата регулаторна реформа там. И на двата искаме да растем. Останалите пазари в Югоизточна Азия също растат много бързо. Гледаме на тях с голям ентусиазъм.

Чуваме за конкурентите ви, които се съюзяват. Например GrabTaxi са много големи в ЮИ Азия. Как се справяте?

Ние поставяме конкуренцията в основната метрика на потребителското преживяване и шофьорите ни.

Най-важният ни продукт е този. Когато някой натисне бутона, веднага да им пратим кола. Колко бързо ще вземем клиента - това е друга основна метрика за нас. Също и достъпността и цената.

При шофьорите - тяхната печалба.

Ако сме най-ликвидния пазар и постигнем най-голяма бързина на вземане на клиент и ако шофьорите ни печелят най-много на платформата, тогава сме в добра позиция.

С какво се отличава Югоизточна Азия от останалите пазари? Знам, че работите в САЩ, в Сеул, кое е различното тук?

Ами трафикът е доста интересен. Логистично, като компания, която поддържа транспортна платформа имаме доста големи предизвикателства да пратим кола за под 5 мин.

Като дойдохме тук за пръв път се питахме как ще успеем да постигнем това. Но се оказа, че в градове като Банкок и Джакарта, тези прословути със задръстванията си градове, успяваме, благодарение на анализ на данните и оперативно ноу хау за около 5 мин. Смятаме да се подобрим. Това ни окуражава.

Какви са инструментите ви за конкуренция с компании като GrabTaxi? Например на пазарите в ЮИ Азия, където плащанията с кредитни карти не са много лесни, а вие все пак работите така, за разлика от GrabTaxi. Те приемат кеш. Как се справяте с тази разлика и конкуренция?

Трябва да оценяваме всеки случай по отделно. Дали кеш или други начини на плащане са подходящи за продукта ни.

Ние експериментираме в три различни страни с кешови плащания и резултатите са обнадеждаващи и много добри. Така че ще изследваме пазарите един по един, за да видим къде има възможност.

Трябва да се насочим обаче към основните ни метрики - колко бързо пращаме кола и колко сме надеждни.

Ако наводните системата с милиони шофьори, без да имате как да отговорите нуждите, няма да успеете. Така че трябва баланс и ние оценяваме всеки случай отделно.

Значи можем да очакваме повече кешови плащания скоро?

Възможно е.

Сега има ли?

Да, в Индонезия и на Филипините. Също и във Виетнам. Експериментираме в някои сегменти. Резултатите са обнадеждаващи.

Ами регулаторните предизвикателства? Това стоеше доста в заглавията на медиите. Как стоят нещата в Югоизточна Азия?

Като оператор в региона аз съм силно обнадежден. Смятам, че регионът е глобален лидер в държавното управление и обществената подкрепа на споделеното пътуване.

Филипините бяха първата страна в света, която на национално ниво прие закон, който признава споделеното пътуване. След това и други страни гледат положително и очакват да започне активен диалог не само за приложения за споделено пътуване, но и в привличане на вниманието на обществеността и на шофьорите и пътниците.

В страни като Малайзия и Сингапур ние водим разговори как бихме могли да напреднем.

Вече не става дума дали споделеното пътуване е добро или не. Говорим за това как да се създаде регулаторна рамка, която да е добра за шофьорите и за пътниците, която създава безопасна среда за споделено пътуване. Очаквам повече правителства в ЮИ Азия да се включат.

Да, това са преговори с правителствата.

Точно така. Сега водим активни преговори с Малайзия и Сингапур, също и с Виетнам за това как да създадем правилната регулаторна рамка, която да работи за тези страни.

Коя страна изглежда най-обещаваща?

Всички са позитивни, особено напоследък, но няма да коментирам преговорите.