Evergrande бави отчета си за 2021 г., заради скрит дълг от 2 млрд. долара

Строителят казва, че „големият инцидент“ в Evergrande Property Services ще бъде разследван

12:45 | 22 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Evergrande и две от неговите подразделения заявиха, че не могат да публикуват годишни одитирани резултати до 31 март, както се изисква в Хонконг, пише Wall Street Journal.

Банките неочаквано поеха контрола върху повече от 2 милиарда долара, държани от едно от ключовите дъщерни дружества на China Evergrande Group, тъй като строителният предприемач казаха, че нито той, нито основните му изброени звена могат да спазят предстоящия срок за публикуване на годишните си резултати.

Ходът на кредиторите добавя още един източник на несигурност за преструктурирането на Evergrande. Притежателите на глобални облигации разглеждат двете големи дъщерни дружества, регистрирани в Хонконг, които се фокусират върху управлението на имоти и производството на автомобили, като важни източници на потенциална стойност за международните кредитори.

Evergrande Property Services Ltd. заяви, че кредиторите са приложили правата си върху банкови депозити за около 2,1 милиарда долара. От компанията казват, че те са били предложени „като обезпечение, което гарантира залог на трета страна“, което предполага, че парите са обезпечени дългове, поети от друг кредитополучател.

Evergrande каза, че това е „голям инцидент“, който излезе наяве по време на преглед на годишния финансов отчет на дъщерното дружество за недвижими имоти и ще бъде разследван от независими разследващи комисии и в двете компании.

Скритият дълг се оказа проблем за имотния сектор в Китай. Инвеститорите са били изненадани от задбалансови пасиви, които преди това не са били оповестявани на инвеститори или компании за кредитен рейтинг. Те може са са гаранции за продукти за управление на богатството или частни заеми.

Evergrande, Evergrande Property Services и China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd казаха във вторник, че поради „голям брой допълнителни одитни процедури“ и пандемията няма да публикуват годишни одитирани резултати до 31 март, както се изисква в Хонконг.

И трите компании спряха търговията с акциите си преди пазарът да отвори в понеделник. Борсовите правила означаваха, че акциите им вероятно няма да се търгуват докато резултатите не бъдат публикувани, казаха от компаниите във вторник.

Evergrande е най-задлъжненият строителен предприемач в Китай, като те се равняват на повече от 300 милиарда долара към юни 2021 г. След неизпълнение по някои офшорни дългове през декември, през януари тя заяви, че има за цел да публикува глобален план за преструктуриране в рамките на шест месеца. Компанията е изпратиа покана към притежателите на облигации във вторник, за да предостави актуализация на плана си, според хора, запознати с въпроса.

Тъй като целият сектор на недвижимите имоти е в криза, други строителни компании също забавиха пускането на финансовата си информация. Ronshine China Holdings Ltd. заяви в понеделник, че работата по одита за годишните му резултати няма да бъде завършена навреме, след като одиторът PricewaterhouseCoopers подаде оставка.

Shimao Group Holdings Ltd. заяви в понеделник, че очаква забавяне поради прекъсвания, причинени от Covid-19 и бавното получаване на потвърждения от трети страни за своя одит.

PricewaterhouseCoopers е одитор и на Evergrande. През октомври Съветът за финансова отчетност на Хонконг заяви, че е започнал разследване на одита на PwC и разследване на последните сметки на Evergrande.

Отделно във вторник Evergrande каза, че е наела адвокатска кантора King & Wood Mallesons, за да подсили консултантския си екип. Тя вече работи с институции, включително Houlihan Lokey Inc., базираната в Хонконг Admiralty Harbour Capital Ltd., China International Capital Corp., BOCI Asia Ltd. и Zhong Lun Law Firm LLP.