Напук на предупрежденията, Evergrande няма да бъде китайския Lehman

Властите в Пекин предприеха мерки и успяха да предотвратят срив на пазарите

12:15 | 8 декември 2021
Обновен: 14:31 | 8 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Много икономисти и анализатори се надпреварваха да прогнозират, че дълговата криза на China Evergrande Group ще се превърне в еквивалент на Lehman Brothers за китайската икономика. Противно на очакванията обаче, поредното пропуснато плащане на задължения от компанията в понеделник изобщо не се отрази на китайските капиталови пазари, предава Bloomberg.

В сряда, китайският индекс на акции CSI 300 нарасна до 6-седмичен връх, а китайските доларови облигации с рейтинг боклук също увеличиха цената си, макар и само с 2 цента. Юанът поскъпна до най-високата си стойност от май 2018 година. Връщането на апетита към риска продължава с пълна сила, въпреки че собствениците на облигации отново не получиха лихвените си плащания.  

Пекин успя да смекчи удара. Понижението на коефициента на задължителни резерви, което беше обявено в понеделник и сигнала от Политбюро за предстоящо разхлабване на паричната политика вдъхна живот в китайските фондови пазари. Признаците, че държавата ще започне да играе по-голяма роля в бъдещето на Evergrande, включително и чрез евентуално преструктуриране на дълга, вероятно също е разсеяло опасенията на инвеститорите за хаотичен срив на компанията. В понеделник представители на Evergrande обявиха, че повечето места в новата комисия за управление на рисковете са били заети от членове на правителството.

„Evergrande официално започна контролирано преструктуриране от миналия петък, затова има нужда от засилена подкрепа от властите, която да попречи на фалита на Evergrande да прерасне в задълбочен пазарен срив,“ пише Ли-Ган Лиу, анализатор от Citigroup.

И все пак, проблемите на държателите на облигации още не са приключили. Много от тях ще загубят значителни суми пари докато Evergrande преструктурира колосалния си баланс от доларови облигации на стойност 19,2 млрд. долара.

Kaisa Group Holdings Ltd. има неизплатени задължения в долари на стойност 11.6 милиарда и вероятно не е погасила задължения по облигации за 400 милиона във вторник. Изпадналата в затруднение компания спря търговията на акциите си в сряда. От S&P Global Ratings казват, че вероятно още строителни компании ще трябва да преструктурират дълга си. Доходността по облигациите с рейтинг боклук остава около 22%, което прави рефинансирането на този дълг почти невъзможно за строителните компании, а в последните месеци търсенето на жилищния пазар се забави и това задълбочава трудностите в сектора.

Изглежда обаче, че властите са успели да постигнат целта си и да дадат урок на раздутите от задължения компании и чуждестранните инвеститори, които ги финансират без да доведат капиталовите пазари в страната до срив. Подобно на  China Huarong Asset Management Co. по-рано тази година Пекин отказа да приеме, че някои компании са твърде големи, за да фалират и принуди кредиторите да преразгледат внимателно корпоративните си финанси.