Международен съд разреши на Камила Валиева да се бори за злато в Пекин

Решението на съда се основава на "сериозни проблеми с ненавременното оповестяване на резултатите"

09:14 | 14 февруари 2022
Обновен: 11:34 | 14 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи да се състезава на Зимните олимпийски игри в Пекин, въпреки че през декември е дала положителна допинг проба. Резултатът отново разпали дългогодишните притеснения относно употребата на забранени стимуланти от спортисти в Русия, предава Bloomberg.

Спортният арбитражен съд заяви в понеделник, че „отказва да наложи временно отстраняване на руската фигуристка“ след като в неделя заседава близо шест часа. Представители на Международният олимпийски комитет (МОК), Международният съюз по кънки и Световната антидопингова агенция, които присъстваха на срещата заедно с 15-годишната спортистка и служители на руския олимпийски комитет, призоваха за възстановяване на по-ранно наказание, което би принудило тийнейджърката да се оттегли от предстоящите състезания.

Съдът е посочил факта, че Валиева е със статут на "защитено лице" съгласно Световния антидопингов кодекс като част от изключителните обстоятелства на които се основава решението. Правилата за спортистите под 16-годишна възраст са различни.

Следващата ѝ дисциплина е състезанието за жени по единично във вторник. МОК ще уважи решението на съда за участието на Валиева, каза говорителят Марк Адамс на брифинг в понеделник в Пекин. Адамс добави, че решението няма да отсъди дали тя е виновна за употреба на допинг или не.

В основата на спора е решението Валиева изобщо да бъде допусната до олимпиадата. Руската антидопингова агенция временно отстрани Валиева, след като научи, че е дала положителна проба за триметазидин, лекарство, което обикновено се използва за лечение на болка в гърдите и световъртеж, но също така може да повиши издръжливостта, след което възстанови правата ѝ на 9 февруари. Международният олимпийски комитет (МОК), Международният съюз по кънки и Световната антидопингова агенция обжалват това решение пред Спортния арбитражен съд. 

Валиева беше в състава на Руския олимпийски комитет, който спечели златото в отборното състезание на 7 февруари и удиви публиката с първия четворен скок в историята, изпълнен от жена в олимпийско състезание. Церемонията по връчването на медалите, която трябваше да се състои на следващия ден, беше отложена поради разследването и Адамс каза, че крайният резултат е малко вероятно да бъде решен по време на игрите. На второ място са САЩ, следвани от Япония и Канада.

МОК „загуби част от авторитета си поради периода от време, който измина между взимане на пробата и липсата на ясно обяснение какво се случи, когато церемонията по награждаването в отборното състезание беше отложена“, пише в имейл Сюзън Браунъл, професор в Университет на Мисури-Св. Луис, който изследва китайските спортове и олимпийските игри.

Руските спортисти се състезават в Пекин под неутрален флаг и под името на Руски олимпийски комитет като част от наказанията, наложени от Световната антидопингова агенция. Независимо разследване, поръчано от агенцията през 2016 г., установи, че руските спортни служители са ръководили програма за манипулиране на резултатите от допинг тестовете от 2011 до 2015 г., включително на Зимните игри през 2014 г. в Сочи.