Мечтите за метавселената може да се сблъскат с ограниченията на реалния свят

Спекулативната поезия за онлайн възможностите значително изпреварва малко по-прозаичната реалност

19:45 | 24 януари 2022
Обновен: 19:53 | 24 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Около 20:30 вечерта в началото на миналия декември, британските телевизионни компании счупиха рекорд, който едновременно всички и никой не искаше да бъде чупен. Това е първият случай, в който Amazon Prime предава на живо 6 мача от Английската висша лига едновременно. В следствие на това, интернет трафикът в Обединеното кралство, който и без това е завишен заради работата от дома достигна 25,5 терабайта данни в секунда, пише Лео Люис за Financial Times.

Това беше доста над обемът, което британската телекомуникационна компания BT обеща, че може да обработва и е рекорд за трафика в страната. За Amazon, Висшата лига, доставчиците на телекомуникационни услуги, авторите на съдържание и потребителите, рекордът беше вълнуваща демонстрация на потенциала - и отрезвяващо връщане към реалността.

През онази нощ мрежата на BT успява да издържи. Но в по-дългосрочен план този случай хвърля сянка върху амбициите на най-големите компании в света (включително придобитото от Microsoft за 75 милиарда долара студио за видеоигри Activision Blizzard) и най-горещата технологична тенденция в момента - метавселената.

Ако първите няколко седмици на 2022 г. са някакъв ориентир, става все по-трудно да се ангажират големи части от корпоративния свят без да бъде спомената и метавселената. Бъдещето на тестовете за безопасност на превозни средства, твърди основателят на една стартираща компания за автомобилни технологии, е в симулации без манекени в метавселената. Инвестициите в недвижими имоти, казва един базиран в Хонконг стратег във фонд за дялово участие, неизбежно ще се разпространят и до „дигиталните близнаци“ на съществуващи имоти. Голямото възраждане на емблематичната марка Hello Kitty, каза пред FT главният изпълнителен директор на японската Sanrio, зависи от изграждането на нейната повсеместност в метавселената.

Списъкът продължава – за някои, терминът се използва като нарицателно за все по-разпростиращият се и всепоглъщащ бъдещ свят на интернет. За други, особено хората, които работят в игрални студия и социални медии, това е все по-явна прогноза, че предстои да прекарваме все по-голяма част от работата и свободното си време във виртуална среда и паралелни дигитални светове.

Миналата седмица Microsoft обяви, че придобива Activision и освен огромното значение за игралната индустрия, тази сделка ще ускори развитието на облачния бизнес на компанията и според нейния директор Сатя Надела ще „осигури градивните елементи за метавселената“.

Независимо от търговската логика, придобиването допълнително подчерта идеята, че метавселената е мястото, където ще се разиграят всички наистина интересни технологични съперничества и борби за власт през следващите години. Цената на акциите на Sony падна значително заради информацията за сделката. Ходът на Microsoft изглеждаше създаден, за да засенчи комбинацията от игри, музика, филми и виртуална реалност на японския гигант, която изглеждаше като една съвършена комбинация за метавселена в очите на инвеститорите.

Тук обаче има един проблем. Цялата спекулативна поезия за това, което в крайна сметка може да бъде възможно в метавселената, казват експерти по компютърни мрежи, които са в основата на нейното бъдеще, значително изпреварва по-прозаичната реалност. Напълно работещ виртуален свят или дори просто поглъщащо изживяване в реално време с висока разделителна способност ще изисква много, много повече капацитет за пренос на данни между потребителя и мрежата, отколкото е наличен в момента в домовете по целия свят. Хората позволиха на фантазията за метавселената да процъфтява, преди да се проведе смислен дебат за това как ще се реализира на практика и кой (потребителите, телекомите или създателите на метавселена) трябва да плащат за инфраструктурата.

Месец след пандемията, през 2020 г., главният технологичен директор на BT увери Обединеното кралство, че работата от домовете е увеличила трафика във фиксираната мрежа до връх от 7,5 терабита в секунда, това все още е далеч от 17,5 терабита в секунда, за които „сме доказали, че мрежата може да издържи“.

Близо две години и множество приказки за метавселената по-късно изпариха ентусиазма на BT.  Внедряването на широколентови оптични влакна осигурява условен капацитет, но ограничаващият фактор ще бъдат мрежите, през които преминава тези данни. Марк Алера, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на BT, написа блог ден след рекорда от 25,5 терабайта в секунда, че компанията е предвиждала подобни проблеми. Той не беше сам: телекомуникационните компании по целия свят се сблъскаха с подобни главоболия дори преди търговците на метавселена да започнат да я рекламират навсякъде. Капацитетът за съдържание, пише Allera, не е безкраен и „в бъдеще експоненциалният растеж на обема данни ще надхвърли това, което може да се очаква да изградим – или реално да очакваме потребителите да плащат.

Има вероятност мнението в тази статия да се разглежда като предупреждение, което сега звучи легитимно, но в крайна сметка ще бъде разрешено от технологичния напредък. Това действително може и да се случи, но определено ще бъде по-далеч в бъдещето, отколкото си представят всички фенове на метавселената в момента.