Посолства, градове и избори: властите започват да влизат в метавселената

Сеул и Барбадос се регистрираха в метавселената, докато правителствата усилено наблюдават виртуалното присъствие

08:54 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Метавселената скоро ще бъде място не само за закупуване на виртуални стоки и среща с аватари, но и за получаване на основни обществени услуги, тъй като правителствата се готвят да навлязат в бързо разширяващия се дигитален свят, въпреки опасенията за неприкосновеността на личния живот и други права.

Град Сеул и островната държава Барбадос по-рано този месец заявиха, че ще влязат в метавселената, за да предоставят съответно административни и консулски услуги.

Други градове и държави може да последват примера, ако технологията стане по-масова, казват анализатори пред "Ройтерс".

Изявленията дойдоха на фона на вълна от съобщения от компании, включително Facebook - сега наричана Meta - заявявайки, че ще инвестират в метавселената, онлайн сфера, която използва разширена и виртуална реалност (VR), за да помогне на потребителите да взаимодействат.

„В най-добрия интерес на правителствата е да знаят за тази вселена отблизо, защото виртуалният свят ще репликира живота и бизнеса“, каза Кийт Картър, професор по информационни технологии в Националния университет на Сингапур.

Очаква се глобалният пазар в метавселената да достигне около 6 милиарда долара тази година и близо 42 милиарда долара до 2026 г., според изследователската фирма Strategy Analytics, подпомогнат от повишения интерес към виртуалните пространства за работа и отдих по време на пандемията.

Ще има нови роли за правителствата в това пространство, където юрисдикцията не е толкова ясно дефинирана, каза Стив Бенфорд, професор по компютърни науки в Университета в Нотингам.

„Киберсигурността, свободата и защитата на информацията и онлайн безопасността са въпроси, от които правителствата вече се интересуват и може да се очаква този списък да нарасне, ако и когато метавселената стане ежедневие за хората“, каза той.

„Правителствата вече оформят политики, които ще повлияят на метавселенета, така че вероятно те са длъжни да присъстват видимо в нея от съображения за отговорност“, каза Бенфорд, който е съосновател на лабораторията за смесена реалност в университета, която изучава и създава интерактивни технологии за ежедневието.

Граждански жалби

Сеул е първият голям град, който обяви влизането си в метавселената, като общината изгражда „метавселена екосистема за всички административни услуги по отношение на икономиката, културата, туризма, образованието и гражданските жалби“.

Metaverse Seoul, платформа за обществени услуги, се планира да бъде завършена до края на следващата година. Виртуалното кметство, където гражданите могат да се срещат с аватари на държавни служители и да подават жалби, ще бъде създадено през 2023 г., се казва в изявление.

сеул

Барбадос ще отвори това, което според страната ще бъде първото в света метавселенско посолство в платформата за виртуална реалност Decentraland, като се планират и посолства на други платформи.

„Ние сме малка островна държава – това ни дава начин да разширим дипломатическия си отпечатък, без да добавяме десетки физически посолства, което не е осъществимо за нас“, каза Габриел Абед, който ръководи стратегията за метавселената на карибската нация.

„Това ни дава дипломатически паритет с по-големите нации и напълно потапящ начин да демонстрираме нашата култура и бизнес възможности, като същевременно контролираме напълно средата си“, каза Абед, който също е посланик в Обединените арабски емирства.

По-малките нации имат какво да спечелят в метавселената, каза той, отбелязвайки, че Барбадос също бързо прие дигитална валута, подобно на други малки нации, включително Малта, Бахамските острови и Салвадор.

„Covid наистина разтърси света. Кой знае кога ще дойде следващата пандемия или блокиране – не можем да си позволим да не изпробваме нови технологии, които могат да ни помогнат да преодолеем тези ограничения“, каза той пред "Ройтерс".

Ограничени възможности

Въпреки че не е ясно дали е възможно пълно възпроизвеждане на реалния живот в метавселената или дори колко време ще отнеме изграждането, техническите и правните експерти са разделени по въпроса кой ще я контролира и колко могат да спечелят градовете и националните правителства.

Потребителите настояват за отворена, децентрализирана вселена и е възможно метавселената „в крайна сметка да стане свой собствен избирателен район или юрисдикция, със собствени представители и държавна служба“, каза Бенфорд.

VR

Но правителствата също ще имат присъствие, добави той.

„Къде другаде гражданите на метавселената ще организират бъдещ протест?“

Правителствата може също да направят метавселената по-приобщаваща, като Сеул заяви, че ще има „многобройни услуги за уязвимите, включително хората с увреждания“ за тяхната безопасност и удобство. Общината също така обучава възрастните граждани да помагат за навигацията във виртуалния свят.

Но сегашната технология не е достатъчно добра или достатъчно евтина, така че градовете са "изправени пред големи разходи и без гаранция за възвръщаемост", каза Тони Матюс, старши преподавател по градско и екологично планиране в университета "Грифит" в Австралия.

„Съмнявам се, че много градове ще бързат да се появят в метавселената... възможностите в момента са ограничени и много скъпи“, каза той, отбелязвайки, че хората не бързат да възприемат VR, откакто стана масова преди няколко години.

Когато технологията стане достатъчно добра, за да насърчи широкото разпространение, могат да се появят големи и постоянни виртуални градове със собствени икономики и пазари, каза той.

След няколко години „всички може да сме толкова запознати с градовете на метавселената, колкото с Лондон, Париж и Токио. Това наистина може да бъде трансформиращо за градовете в реалния свят и техните виртуални братя и сестри“.