Метавселената ще даде тласък на глобалната икономика

Ед Лъдлоу, Bloomberg, Менло Парк, Калифорния

13:08 | 29 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Отсега нататък Facebook ще се нарича Meta.

Само името се сменя, а корпоративната структура остава същата, както и всичко, което притежава – Facebook, Messenger, WhatsApp и Instagram започват имената си и ще работят по почти същия начин.

От 1 декември ще се промени индекса на компанията на борсата – от FB на MVRS, което разбира се, означава Metaverse.

Може да сменя само името, но това е най-големия знак до момента, че Facebook или това, което беше, залага на бъдещето в метавселената.

Това виртуално пространство, където потребителите могат да взаимодействат помежду си главно чрез шлема на Oculus за виртуална и увеличена реалност. Новата му версия бе обявена на събитие в четвъртък.

Марк Закърбърг каза, че метавселената ще даде тласък на глобалната икономика.

"Ако успеем, в следващото десетилетие метавселената ще обхване милиард хора, ще развива дигитална търговия за стотици милиарди долари и ще подкрепя работни места за милиони създадели и разработчици", каза основателят на Facebook.

Това е компания, която се готви да стигне 120 млрд долара приходи за фискалната 2021г. Идеята, че в края на десетилетието метавселената ще носи няколкостотин милиона долара дава представа докъде е готов да стигне Facebook. Шефовете й са наясно за младата технология, но случаят е различен при Horizon- платформата, където потребителите ще могат да преживеят метавселената.

Тя не е ограничена само за гейминг, макар че чухме съобщение за нови заглавия и партньорства при игрите. Тя може да се използва в здравеопазването и за фитнес – например можете да се запишете в някакъв курс и с помощта на Occulus да видите останалите виртуално в групата. Може да се използва за е-търговия, за правене на бизнес във виртуални пространства.

Марк Закърбърг каза, че това ще подкрепи и околната среда, защото ако можете да правите бизнес виртуално в метавселената, ще си спестите полетите, което разбира се, ще намали въглеродния ви отпечатък.

Що се отнася до третото тримесечие плащанията във Facebook носят 2-3% от приходите. Има още много да се развиват, но компанията вече удвоява инвестициите.

Капиталовите разходи ще нараснат силно във фискалната 2021 и 2022. Знаем, че оперативните приходи ще намалеят с 10 млрд долара през 2021 заради инвестициите, които Facebook вече прави във Facebook Reality Labs – бизнес подразделението, което отговаря за метавселената.

В след това тримесечие то става основно перо в отчета, така че дава по-добра представа как ще расте този бизнес и колко ще мине, преди метавселената да започне да носи реални приходи и да допринася за печалбата.