60 държави са подписали споразумение за намаляване на емисиите на метан

Мярката ще бъде обявена следващата седмица по време на срещата на върха по климата COP26

18:10 | 28 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 60 държави вече са подписали глобален пакт за намаляване на емисиите от метан. Мярката ще бъде обявена следващата седмица по време на срещата на върха за климата COP26, пише Bloomberg.

„Ако погледнете парниковите газове, най-лесно могат да бъдат предприети мерки спрямо метана“, каза в четвъртък по време на брифинг Урсула фон дер Лайен.

„Има спешна нужда да направим нещо, а ние можем да направим много.“

Споразумението, което беше представено миналия месец от ЕС и САЩ, ще постави колективна цел за намаляване на емисиите в цялата икономика с 30% до 2030 г. спрямо нивата, наблюдавани през 2020 г. Повече от 30 страни са подписали споразумението, като сред тях са Великобритания, Канада, Франция и Германия.

Китай, Русия и Австралия са сред държавите, които не подкрепят усилията на Европейския съюз и Съединените щати за намаляване на емисиите от метан. Австралия се опасява, че това ще се отрази нагативно на земеделието в страната. Въпреки това Нова Зеландия, друг голям замърсител с метан чрез своята овцевъдна промишленост, може да се присъедини към споразумението.

Европейският съюз разчита на своите правомощия и е лидер в преминаването към по-екологична икономика. Брюксел иска да убеди и другите страни да предприемат подобни стъпки по време на срещата на върха COP26 в Глазгоу, която започва на 31 октомври. Блокът се стреми да запази на дневен ред целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий по време на преговорите. През последните години ЕС изпитваше затруднения за създаване на глобален пазар на въглеродни емисии и приканваше богатите страни да се придържат към финансовите си обещания, за да помогнат на по-бедните нации да ограничат последиците от изменението на климата.

Преди срещата на върха нациите се опитват да изглеждат убедителни в усилията си за ограничаване на глобалното затопляне. ЕС е подписал и план за спиране на обезлесяването до 2030 г., който наред със споразумението за метана ще бъде представен на конференцията. По-рано в четвъртък американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери каза, че преговорите за климата на COP26 вече са довели до действия за забавяне на глобалното затопляне.

Върховният представител на ЕС по въпросите на климата се срещна с китайския си колега Сие Женуа тази седмица преди COP26. По-късно в четвъртък се очаква Китай да публикува своя актуализиран план за намаляване на емисиите. Страната се смята за ключова в глобалните преговори, като тази седмица ООН предупреди, че светът е на път към катастрофално затопляне от 2,7 градуса по Целзий до края на века.

Температури от този мащаб биха надхвърлили далеч целта за поддържане на затоплянето под 2 градуса и за предпочитане 1,5 градуса, която беше очертаната в Парижкото споразумение от 2015 година.