Проблемите на френски ядрен гигант са проблеми за енергетиката на цяла Европа

Франция се намира в сърцето на електропреносната мрежа в Западна Европа

12:54 | 23 януари 2022
Обновен: 14:27 | 23 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дългогодишният залез на френския енергиен гигант Electricite de France SA не е просто политически проблем за Франция, а нарастваща икономическа заплаха за цяла Европа, пишат Франсоа дьо Бопуи и Рейчъл Морисън за Bloomberg.

Операторът на ядрени реактори, който в миналото беше източник на национална гордост и на надеждна и евтина електроенергия се е превърнал в кошмар за инвеститорите и все по-нестабилна колона на регионалната енергийна сигурност. Техническите проблеми за някои от най-големите реактори означават, че EDF ще произведе най-малкото количество атомна енергия от 30 години, от което ще пострадат съседите на Франция, котио внасят електроенергия от нея.

Това е още един удар за региона, който вече се бори с рекордно високите цени на газа, които не дават признаци скоро да се понижат. Вместо да помогне на EDF да реши проблемите си, френското правителство изтегля милиарди долари от компанията, за да предпази френските домакинства от рекордните цени на енергията.  

„Проблемите с реакторите на EDF водят до невиждан спад в производството, който започва да става тревожен,“ казва Никълъс Голдбърг, старши мениджър енергетика в Colombus Consulting в Париж. “Цената на електроенергията в Европа ще остане висока още известно време. Всички ще плащат повече”.

Франция се намира в сърцето на електропреносната мрежа в Западна Европа. От десетилетия, нейните реактори изнасят най-много електроенергия в целия континент и снабдяват с нея Обединеното кралство, Испания, Италия, Швейцария, Белгия и Германия по време на периоди на върхово потребление.

Сега, когато цената на въглищата, природния газ и въглеродните квоти скочи многократно, тези страни се нуждаят от електричество, което не идва от изкопаеми горива повече от всякога. Но 5 от 56-те реактора на EDF неочаквано бяха спрени за ремонти на пукнатини и корозия, които са обхванали основни системи за безопасност. Трейдърите са изпълнени с безпокойство докато чакат да разберат дали проверките ще открият проблеми и в други електроцентрали на компанията.

Моментът трудно можеше да е по-неподходящ и задълбочава най-тежката енергийна криза в Европа от петролния шок от преди половин век. Цените на енергията във Франция са 4 пъти по-високи от обичайното за това време на годината и това отчасти се дължи на резкия скок в цената на газа, но и на недостатъчното предлагане на енергия.  

Цените в Германия също бяха изтласкани от още по-голямо свиване на допълнителния капацитет. Остават над 2 месеца до края на зимата и има реален риск при студент и безветрен ден системата да започне да издъхва.

„Франция има много малко алтернативни източници на енергия за периоди в които търсенето надмине 85 гигавата и интерконекторите работят на максимален капацитет,“ казва Жан-Пол Арман, анализатор в Enappsys Ltd. “По време на студени период, спирането на ядрените реактори се отразява сериозно на цените”.

Дори преди последните проблеми, производителността на френските атомни централи на EDF намалява от  години. Техническите неизправности подкопаха наличността на съществуващите централи, докато строежа на новия водещ реактор във Фламанвил изостава с години и надхвърля бюджета.

 „Френската ядрена индустрия беше лидер в световен мащаб, но това вече не е така“, казва Никола Льоклерк, съосновател на Omnegy, енергийна консултантска фирма, базирана близо до Париж.

Ядрената мощност на EDF, която достигна своя връх от 430 тераватчаса през 2005 г., падна до 335 тераватчаса през 2020 г., когато пандемията засегна производството и търсенето. Това беше и годината, в която френският президент Еманюел Макрон принуди компанията да затвори окончателно двата си най-стари реактора, за да спази обещание, което беше дал преди изборите през 2017 г.

След като се възстанови до 361 терават-часа миналата през година, производството на компанията ще спадне до между 300 и 330 терават-часа през 2022 г. поради необходимостта от ремонт на реакторите, засегнати от пукнатините, съобщиха от EDF миналата седмица. Производството на електроенергия продължава да бъде възпрепятствано от разсрочването на поддръжката по време на пандемията. Някои централи също ще трябва да преминат през серия от дълги спирания за модернизация, които ще удължат експлоатационния им живот.

Британските острови обикновено внасят енергия от Франция чрез два огромни кабела, минаващи по дъното на Ламанша. Тази зима беше обратното, като Великобритания често изнасяше за Франция в периоди на върхово търсене.

В някои дни през декември, когато ядрената наличност беше ограничена и температурите бяха много ниски, френският внос нарасна до 13 гигавата, около 15% от пиковото търсене, според Enappsys.

Ядрената енергия отчита спад и на други места в Европа. EDF затвори някои реактори в Обединеното кралство по-рано от планираното поради други проблеми с безопасността, докато Германия ще затвори окончателно трите си оставащи реактора до края на годината, след като затвори други три преди няколко седмици. Белгия също ще затвори един от своите реактори през октомври и ще спре останалите шест до края на 2025 г.

В същото време тези страни добавят големи количества вятърна и слънчева енергия, за да запълнят празнината, оставена от ядрената енергия, но така увеличават зависимостта на техните енергийни системи от капризите на времето. Без надежден износ на енергия от EDF, студен и безветрен зимен ден ще се превърне в потенциално опасен сценарий.

„Зависимостта от Франция вероятно ще се увеличи с излизането на Германия от въглищата и ядрената енергия“, казва Йоханес Претел, ръководител за Германия в швейцарската компания Axpo Holding AG. „Тази зима все още разполагахме с целия си капацитет, следващата зима вече няма да го имаме, защото последните атомни централи ще бъдат затворени.

EDF е под нарастващ натиск да възстанови репутацията си на надежден доставчик. За да се справи с дългосрочните заплахи за сигурността на енергийните доставки, Франция трябва да преразгледа плана си за спиране на 12 реактори до средата на следващото десетилетие, заяви ядреният регулатор на страната на 19 януари.

Миналия месец френският министър на екологията Барбара Помпили извика главния изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви на среща, на която тя е настояла компанията да подобри производството на електроенергия. Правителството също така призова EDF да въведе най-добри практики от ядрени оператори в други страни или различни индустрии, които също трябва да управляват сериозни програми за поддръжка.

Това е голяма крачка назад от дните, когато Франция беше уверена, че нейната ядрена индустрия е най-добрата в света, но сериозността на енергийната криза накара някои хора да в страната да се съмняват в това.