Германия официално възрази ядрената енергия да бъде обявена за зелена

Берлин заяви, че подкрепя временен зелен етикет за природен газ като междинно решение за прехода

19:00 | 22 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трипартийното коалиционно правителство на германския канцлер Олаф Шолц изрази възраженията си срещу проектоплана на Европейския съюз за обявяването на атомните електроцентрали като устойчив енергиен източник в официално писмо до Брюксел, съобщиха министрите в събота.

Таксономията на ЕС има за цел да установи златен стандарт за зелени инвестиции, като помага на благоприятните за климата проекти да привличат частен капитал и премахва „озеленяването“, когато инвеститорите и компаниите надценяват своите екологични качества.

"Като федерално правителство ние отново ясно изразихме нашето отхвърляне на включването на ядрената енергия. Това е рисковано и скъпо", каза вицеканцлерът и министър на икономиката Робърт Хабек в съвместно изявление с министъра на околната среда Щефи Лемке, и двамата висши членове на партия на Зелените.

В писмото си до Брюксел, публикувано от Министерството на икономиката, германското правителство посочи и липсата на каквито и да е изисквания за безопасност по отношение на атомните електроцентрали.

„Не могат да бъдат изключени сериозни аварии с големи, трансгранични и дългосрочни опасности за хората и околната среда“, се казва в писмото на Берлин, добавяйки, че въпросът къде да се съхраняват радиоактивните отпадъци в дългосрочен план все още остава без отговор.

Хабек и Лемке казаха, че ако Европейската комисия пренебрегне възраженията на Германия и остави проектоплана непроменен, Берлин трябва да отхвърли плана.

Източници от германското правителство обаче казаха за "Ройтерс" по-рано този месец, че коалиционните партии искат да избегнат ескалация на спора с ЕС и са се договорили в коалиционните преговори при закрити врата да се въздържат при всеки предстоящ вот. 

Дълго очакване

Правилата на ЕС бяха дълго отлагани, като страните бяха разделени по въпроса дали ядрената енергия и природният газ заслужават зелен етикет. Австрия вече заяви, че ще предприеме съдебни действия, ако Европейската комисия продължи с проекта си на план за определяне на двете като устойчиви инвестиции.

Германското правителство заяви в писмото си, че подкрепя временен зелен етикет за природен газ като междинно решение по пътя на блока към климатична неутралност.

„Газовите електроцентрали могат да улеснят бързия преход към възобновяема енергия и намаляването на емисиите в енергийния сектор като цяло“, се казва в писмото.

По време на месеци на дебати по предложенията Германия и други държави-членки на ЕС твърдяха, че са необходими инвестиции за газ, за ​​да им помогнат да се откажат от по-замърсяващите въглища. Други казаха, че етикетирането на изкопаемо гориво като зелено ще подкопае доверието в ЕС, тъй като блокът се стреми да бъде глобален лидер в борбата с изменението на климата.

Ядрената енергия без емисии е по подобен начин разединяваща. Франция, Чехия и Полша са сред тези, които казват, че ядрената енергия трябва да играе голяма роля в ограничаването на глобалното затопляне. Австрия, Германия и Люксембург са сред тези, които се противопоставят.

Комисията се надява да приеме окончателен текст до края на месеца.