Новата нидерландска коалиция подготвя завръщане на ядрената енергия

Страната има за цел да похарчи допълнителни 35 милиарда евро за енергийната си трансформация

20:01 | 15 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Премиерът Марк Рюте постигна коалиционно споразумение почти девет месеца след общите избори в Холандия. Снимка: Bloomberg
Премиерът Марк Рюте постигна коалиционно споразумение почти девет месеца след общите избори в Холандия. Снимка: Bloomberg

Нидерландия може да построи два ядрени реактора, заяви нейното правителство в сряда, което сигнализира за възможна радикална промяна в енергийната политика на страната в прехода към въглеродно неутрална икономика. Страната има за цел да похарчи допълнителни 35 милиарда евро за енергийната си трансформация през следващите 10 години, включително инвестиции във водородни, топлинни и електрически мрежи, се казва в презентация на бъдещата четирипартийна коалиция, която бе обявена тази седмица.

„Предприемаме конкретни стъпки за намаляване на въглеродния диоксид с 60% през 2030 г.“, каза Сигрид Кааг, лидер на D66, втората по големина партия на коалицията. „Ние вървим към неутралност на климата през 2050 г. Правим това...със зелени данъци, с огромни инвестиции във възобновяема енергия и като се отървем от табутата не само върху данъците върху шофирането, но и върху ядрената енергия.“

Последното ще включва подготвителни стъпки за изграждане на два нови ядрени реактора и поддържане на експлоатация на единствената съществуваща ядрена централа в страната по-дълго от планираното, според пакта.

До момента Християндемократите (CDA) и консерваторите от VVD на дългогодишния премиер Марк Рюте подкрепяха разширяването на ядрената енергетика. Но те не успяваха да осъществят такава политика поради противопоставянето на всички други основни партии по въпросите на безопасността и замърсяването.

Новата коалиция е формирана от партиите, които са били на власт от 2017 г., които се стремят да формират четвъртата поредна администрация на Рюте след рекордните девет месеца без правителство след неубедителни национални избори през март.

Техният пакт включва също планове за изграждане на до 100 000 къщи годишно и увеличаване на субсидиите за отглеждане на деца, разходите за образование и минималната заплата. Очаква се програмата да увеличи държавния дълг до около 60% от брутния вътрешен продукт до 2025 г., показват първите изчисления, с дефицит от 2,5% през същата година.