Петролът достигна върха от 2014 г. и започна да поевтинява

Омикрон оказва по-малко влияние върху търсенето от очакваното и перспективите пред суровината остават добри

12:36 | 21 януари 2022
Обновен: 12:37 | 21 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поевтинява заедно с други финансови активи и суровини малко след като черното злато достигна най-високата цена от 7 години насам, предава Bloomberg.

Фючърсите в Ню Йорк поевтиняха с над 3%, но по-късно възстановиха част от стойността си и са близо до 84 долара за барел след като акции и суровини поевтиняха.

Данни от американското правителство също прибавиха към негативното усещане на пазара. Те показват, че петролните резерви на страната са се увеличили за първи път от 8 седмици, а от Белия дом заявиха, че може да ускорят освобождаването на количества от стратегическите резерви на страната.

Анализатори казват, че след значителното поскъпване през тази седмица, корекцията в цената е нещо нормално, но перспективите остават доста добри и нищо не се е променило във фундаментите на пазара.

Тази седмица от Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че условията на петролния пазар изглеждат по-затегнати отколкото се е смятало преди, а търсенето е по-устойчиво, въпреки бързото разпространение на варианта Омикрон. Morgan Stanley също се присъедини към прогнозата на Goldman Sachs Group Inc. за цена на петрола от 100 долара за барел по-късно тази година, въпреки че Citigroup Inc. предупреди, че за трейдърите може да е опасно, ако продължат да поддържат положителните си нагласи и след 1-вото тримесечие. 

В Citigroup очакват, че петролният пазар ще достигне структурен излишък за следващите 7 тримесечия, а прогнозите са, че търсенето ще се понижи или ще остане непроменено през 2-рото тримесечие на тази година. Прогнозата на банката предвижда и по-малко неочаквани спирания в доставките.

Поскъпването на петрола представлява предизвикателство пред страните потребители и централните банки, които се опитват да овладеят инфлацията, докато подкрепят икономическия растеж. Тази седмица администрацията на Байдън поднови обещанието си да се бори с високите цени, въпреки че вариантите за овладяване на поскъпването са ограничени.  

Американските петролни резерви са се увеличили с 515,000 за миналата седмица, показват данни от Администрацията за енергийна информация. Запасите от бензин са нараснали с 5.87 милиона барела в сравнение с очакванията за ръст от 2.6 милиона барела.

Суровинните трейдъри насочват вниманието си към евентуално споразумение между Южна Корея и някои страни от Персийския залив, което мжое да понижи цените на петрола сорт „Middle Eastern“ през следващите месеци.  

Премията на най-краткосрочния фючърсен договор за дизел в САЩ отчете най-големия срив от април 2020, защото по-мекото време ще понижи потреблението на енергия за отопление.

Инвестициите в канадската нефтена и газова промишленост ще се увеличат с 22% до 26,3 млрд. щатски долара поради по-високите цени на петрола.