Европа се страхува зa икономиката си при твърде сурови санкции срещу Русия

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и се опасяват от ответната реакция на страната

18:20 | 10 януари 2022
Обновен: 19:34 | 10 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Опасенията на някои големи европейски икономики от икономическо забавяне увеличава вероятността от спорове със САЩ относно сериозността на новите санкции, ако тя нападне Украйна, пише екип от журналисти за Bloomberg.

Западните страни са обединени в желанието си да предотвратят война и тази седмица ще опитат да свалят напрежението с Русия със серия от преговори и предупреждават, че санкциите срещу нея при евентуално нападение над Украйна ще бъдат жестоки. Обсъждат се мерки като контрол над износа за Русия, който да ограничи нейния достъп до технологии и дори тя да бъде изключена от глобалната система за финансови разплащания.  

Независимо от единната позиция на западните страни и членките на Европейския съюз, някои от тях изразиха опасения за евентуалните щети върху собствените си икономики. Групата все още работи върху икономическите и правните последици от евентуални санкции.  

Европейските страни се тревожат и от почти сигурния отговор на Русия, който може да включва прекъсване на жизненоважни доставки на газ за континента, който вече се бори с рекордни цени на електроенергията. Основната реакция на ниво Европейски съюз ще трябва да бъде приета единодушно от всички 27 страни членки. Група с различни виждания за Русия.  

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия и представлява общо 37% от износа на страната до 2020 година, показват данни на Европейската комисия. Русия е осигурила и 25% от внесения суров петрол в страните от ЕС.

Запознати със ситуацията смятат, че превръщането на добре координираното послание реални мерки по конкретни въпроси няма да е лесно. Разликите подчертават предизвикателствата пред САЩ и техните съюзници в опитите им да принудят руския президент Владимир Путин да оттегли войските, които бяха разположени по границата с Украйна.

Страните обсъждат варианти включително изключване на Русия от системата за международния плащания Swift, ограничаване на способността на Русия да превръща валути и да налага контрол върху износа за страната на високотехнологични компоненти използвани в авиацията, както и спиране на доставките на чипове и компютри и други потребителски продукти при по-крайни ситуации.  

Ограниченията може да засегнати всичко от самолетни компоненти, през различни машини, смартфони, игрални конзоли, таблети и телевизори.  

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери в Брюксел, че съюзниците са готови да изслушат опасенията на Русия по време на преговорите.

Бивш член на американската администрация, който поддържа връзки и с настоящата е казал, че един от спорните въпроси е доколко Германия, която се бори да завърши сертификацията на газопровода „Северен поток 2“ ще подкрепи санкциите. След като наскоро Ангела Меркел напусна поста си след като управляваше Германия в продължение на 16 години, няма политик, който да направлява ЕС и едновременно с това да разговаря пряко с Путин.

Американските представители на администрацията се надяват, че ще има единодушие по въпроси като контрол над оръжията и по-задълбочена комуникация между военните сили. Знае се, че НАТО не е склонна да осигури това, което Путин иска. Те са готови да обсъждат реципрочни ограничения за страетгически бомбардировачи и сухоземни учения.

Въпрек итова САЩ вероятно няма да поемат конкретни ангажименти по време на преговорите и планират да ги обсъдят и със своите съюзници преди да приемат каквото и да е. Американците няма да обсъждат изтегляне на своите части от Източна Европа.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков е вечерял със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в неделя, след което е казал, че първоначалните преговори са делови, но проблемите за страните са сложни.

„Няма как въпросите да бъдат разрешени лесно. Но мисля, че разговорите бяха съществени и в понеделник няма да изгубим времето си,“ е казал Рябков.

Информация от разузнавателни агенции и сателитни изображения показват, че по границата с Украйна има над 100 000 руски военни. Русия е разработила способности и за разгръщане на още войски за кратък срок от време, за период от една до две седмици.

Отделен военен доклад показва, че има вероятност Русия да навлезе в източния украински регион Донбас преди пролетта, а да не предприема мащабно настъпление от няколко места.

Украйна и Русия са в конфликт от 2014 година откакто Путин реагира на украинската революция, която свали проруския президент и анексира Крим. Русия подкрепя и сепаратистите в източна Украйна като изпраща военни части и оръжия. Така тя подклажда конфликта, в който са загинали над 14 000 души.