Ноемврийският брой на Bloomberg Businessweek Bg: Никой не мрази данъците, а само плащането им

Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg Businessweek Bg и водещ на предаването "Светът е бизнес", "Бизнес старт", 21.09.2021

13:24 | 25 ноември 2021
Обновен: 16:25 | 25 ноември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новият, седми брой на списанието Bloomberg Businessweek Bg вече е на пазара и, както винаги, предлага множество интересни теми за размисъл в областта на политиката, икономиката, геополитиката и социалната психология. Това каза Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg Businessweek Bg и водещ на предаването "Светът е бизнес", в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

Заглавието на корицата "Никой не мрази данъците, а само плащането им" отвежда към темата за глобалния корпоративен данък. "Имаме една деликатна полуусмивка на корицата, която е заигравка в стил Мона Лиза. Тя е препратка към водещия блок материали в този брой. Имаме статия на Красен Станчев, плюс интервю със световноизвестния сръбско-американски икономист Бранко Миланович", каза Лаков.

"Самият брой започва с един доста пиперлив коментар на проф. Анна Кръстева и завършва с фантастична статия на д-р Антонина Кардашева - колко реална е нашата реалност всъщност. Статията се заиграва с експеримент на американския учен Джон Б. Калхун, проведен още в далечната 1962 година. Той прави експеримент с популация бели мишки и доказва, че при равни други условия, увеличаването на популацията води до патологични изменения в социалното поведение на мишките и евентуално и при хората. Има много интересни теми за размисъл". 

Публикувана е и много интересна статия за частната руска армия "Вагнер". Авторът, Пламен Димитров, от Българското геополитическо дружество, повдига завесата пред горещи въпроси като какво прави "Вагнер" в Мали, в Чад и в други африкански държави, как се случва това и как Кремъл използва армията за правене на външна политика, заяви главният редактор на Bloomberg Businessweek Bg.

От преводните американски статии Лаков "горещо препоръчва" статията за хомеопатията, която предлага един различен и нестандартен поглед към темата. Той добави, че присъстват всички важни за деня теми като например енергетиката, която "занимава не само Европа, но и целия свят". "Материалът е американски и казва, че "енергийната криза идва и при нас"."

Особено внимание заслужава и анализът на Преслав Райков, подчерта събеседникът. "Това е автор, който пише толкова добре, колкто и говори, а това е комбинация, която е рядко срещана. Той има уникална експертиза за пазарите на кафе и какао. Именно за това статията, която е направил за кафето е изключително интересна". 

Списанието е част от портфолиото на Investor Media Group и се издава по лиценз на Bloomberg LP.

Вижте още във видеото.