Италия също подготвя ограничения срещу неваксинираните срещу Covid

Мерките може да бъдат приети до края на деня

11:38 | 24 ноември 2021
Обновен: 13:40 | 24 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство обсъжда нови строги мерки, за да спре увеличаването на случаите на коронавирус, които могат да включват ограничения за неваксинирани хора и могат да бъдат одобрени по-късно в сряда, предава Bloomberg.
Мерките ще позволят само на тези с доказателство за ваксинация да посещават места като кина и театри, според хора, запознати с разговорите. Правилата все пак ще позволят на неваксинираните да работят от своите офиси след отрицателен тест за вируса.

Затягането на мерките в Италия е поредното от вълна от ограничения в целия континент, предизвикани от надигането на нова вълна от заразени. В други държави мерките бяха още по-драстични, като Австрия отново наложи пълна блокада и предложи ваксинацията срещу Covid да стане задължителна.

Германия не изключва подобен ход, а във вторник вечерта Ангела Меркел проведе спешна среща с политическите лидери, които вероятно ще сформират следващото коалиционно правителство, за да обсъдят по-строги мерки.

Във Франция правителството може да започне кампания за тестване в училищата, тъй като нарастващите случаи принуждават повече паралелки да преминат на дистанционно обучение. Президентът Еманюел Макрон ще се срещне с министри в сряда, за да обсъди влошаващата се ситуация, въпреки че не се очаква да обяви нови ограничения.

Правителствата настояват и за поддържащи дози, за да повишат защитата срещу вируса. Италия съкрати срока за поставяне на бустерна доза след завършване на първия цикъл на ваксинация от 6 на 5 месеца. В сряда Швеция обяви, че ще предложи на всички възрастни трета доза от ваксината Covid-19 след шестмесечна пауза, а Франция обсъжда прилагането на бустери за повече възрастни.

Правителството на италианския премиер Марио Драги се среща в сряда, за да обсъди подробностите за това как ще бъде приложен неговият така наречен „Супер зелен пропуск“ и кога ще влезе в сила.

Миналият месец властите въведоха нови правила, които изискват всички работници да притежават цифров „Зелен пропуск“. Целта на мерките беше да насърчи повече хора да се ваксинират преди зимата, но предизвика протести, защото се разглеждаше като стъпка към задължителната ваксинация. Друг слой ограничения вероятно се разглежда по същия начин.


Въпреки че Италия не преживява същия опустошителен ръст на случаите като някои страни, тя регистрира постоянно увеличение на процента на положителни тестове и броя на смъртни случаи. Регионалните началници настояват за нови правила за неваксинираните.

Италия работи с тристепенна система, която класифицира регионите в зони по цветове според това колко критична е степента на разпространение на болестта. В момента всички зони в страната са оцветени в бяло, защото регионите отчитат достатъчно нисък брой случаи, но ако даден район премине в жълт, оранжев или червен цвят, тогава може да се сблъска с нови ограничения, включително затваряне на ресторанти и други места.