Дания връща някои ограничения

Джулиет Сали, Bloomberg

11:00 | 9 ноември 2021
Обновен: 14:16 | 9 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Дания

Дания, която има един от най-високите проценти ваксинирани в Европа, планира да въведе отново някои ограничения, за да овладее нов пик в заразените с коронавирус. Датчаните ще трябва да представят така наречените „корона паспорти“ при посещения на ресторанти, нощни клубове и други обществени места. Броят на заболелите за ден в Дания е скочил над два пъти през последните 14 дни, докато и други европейски страни се борят с поредната вълна на вируса.

Хонконг

Хонконг вероятно няма да отвори за международни пътувания поне още 6 месеца. Съветник на правителството заяви, че територията трябва първо да приключи преговорите по отваряне на границите с континентален Китай. Хонконг и Китай са единствените в света, които продължават да следват стратегията за нулев Ковид.

Сингапур

Сингапур разхлабва част от строгите мерки въведени преди повече от месец. Сега, до 5 души, живеещи под един покрив могат да се хранят в ресторант.

Равенство

Според Bloomberg Hedge Fund Chartbook, хедж фондове ръководени от жени и представители на малцинствата са се представили по-добре от останалите в краткосрочен и дългосрочен план. Фондовете с представители на малцинствата в управата имат обща средно годишна възвръщаемост над 30%, а тези с жени в управлението – 21%. Фондове без жени или малцинствени представители имат по-малко от 13% за същия период. Като цяло, хедж индексът на Bloomberg се представя особено зле спрямо S&P 500 за период от пет години.

Softbank

Акциите на Softbank поскъпнаха в Токио заради плановете за обратно изкупуване на акции на стойност 9 милиарда долара. Това е позната стратегия на основателя Масайоши Сан – миналогодишната програма за обратно изкупуване за 22 милиарда помогна за утрояване на оценката на компанията спрямо дъното достигнато заради пандемията. След изтичането на тази програма, акциите на Softbank изгубиха над 40% от пика си през март.