Европейски съд потвърди рекордна глоба срещу Google

Решението може да се окаже повратно в борбата на регулаторите с безконтролната власт на технологичните гиганти

18:48 | 10 ноември 2021
Обновен: 18:48 | 10 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google претърпя гръмко поражение в обжалването на антитръстовата глоба наложена от на Европейския съюз от 2,4 милиарда евро, предава Bloomberg. Това е решение, което подкрепя все по-сериозния контрол на блока срещу нарастващата сила на Силициевата долина.
В сряда Общият съд на ЕС постанови, че американският технологичен гигант е нарушил европейските антиконкурентни правила и наказанието, наложено от Европейската комисия през 2017 г., ще остане в сила. Съдиите подкрепиха констатацията на ЕС, че Google не трябва да предпочита собствената си услуга за пазаруване пред конкурентите, проблем, който предизвика оплаквания срещу други технологични гиганти.

„Постановлението ще затрудни платформите да предпочитат собствените си услуги, защото ако това навреди на конкурент, значи, че нарушават антиконкурентните правила“, каза Дирк Ауер, професор в университета в Лиеж в Белгия. „За съжаление, това ще бъде във вреда на потребителите.“

Наказанието на ЕК срещу Google, което тогава беше най-голямото в историята, беше първото от три решения, които формират основна част на усилията на на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер да овладее нарастващото господство на големите технологични компании. Тя наложи глоби на звеното на Alphabet Inc. с общ размер от 9,5 милиарда долара и продължава да разследва предполагаемото хватка на компанията върху сферата на дигиталната реклама.

Решението на съда „изпраща ясно послание, че поведението на Google е било незаконно и предоставя необходимата правна яснота“, каза говорителят на Европейската комисия Ариана Подеста пред репортери на пресконференция в Брюксел. ЕС „ще продължи да използва всички инструменти, с които разполага, за да се справи с ролята на големите цифрови платформи“.

Google ще прегледа внимателно решението, се казва в изявление по имейл. Компанията настоява, че е спазила напълно заповедта на ЕС от 2017 г. „Нашият подход работи успешно повече от три години, генерирайки милиарди кликвания за повече от 700 услуги за сравнително пазаруване“, се казва в него.

Въпреки че решението до голяма степен потвърждава обвинението, съдиите установиха, че комисията не е успяла да докаже, че Google е навредила цялостно на пазара търсене, и е заличила констатацията на ЕС за нарушение. Това значи, че решението остава насочено единствено към услугата за търсене на пазаруване.

В отделно решение в сряда съдиите във Върховния съд на Обединеното кралство отхвърлиха колективен иск срещу Google заради опасения за поверителността на данните, който можеше да струва скъпо на фирмата.

Ако Вестагер беше загубила делото, това може да прекрати кръстоносния поход на ЕС срещу властта на технологичните гиганти, която насърчи и други глобални антитръстови регулатори, включително в САЩ и Обединеното кралство да наказват фирмите, които предпочитат собствените си услуги.

Действията на компанията да направи собствените си услуги по-забележими „включват определена форма на ненормалност“, се казва в решението на съда. „Една обща търсачка представлява инфраструктура“, каза той, противопоставяйки мнението, че Google е свободна да действа, както пожелае на собствения си уебсайт.

Резултатът може също да подтикне Amazon.com Inc., Apple Inc. и Facebook на Meta Platforms Inc. да преосмислят колко упорито се борят с ЕС в текущите разследвания.

Решението може също да помогне на по-малките фирми да търсят милиони долари за обезщетение в национални съдилища с искове, че Google е наранил техния зараждащ се бизнес.

Заедно с глобата през 2017 г. на Google беше наредено да направи промени в начина, по който показва резултатите от търсенето при пазаруване, което може да помогне на конкурентите да грабнат част от ценното рекламно пространство на страниците за търсене. По-малките услуги за търсене се оплакаха, че ЕС не е принудил Google да положи достатъчно усилия, за да им помогне да привлекат достатъчно посетители. Служители на ЕС твърдят, че могат само да създадат условия за конкуренция на фирмите.

Foundem, услуга за сравнително пазаруване в Обединеното кралство, която задейства разследването, заяви, че решението „не отменя значителните потребителски и антиконкурентни вреди, причинени от повече от десетилетие“ от поведението на Google. Тя и Kelkoo, друга услуга за пазаруване, поискаха от ЕС сега да направи повече, за да наложи ред за равно третиране на по-малките конкуренти.