Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Covid кризата и инфлацията ще бъдат с дълготрайни последствия за здравната система

Аркадий Шарков, икономист, "Светът е бизнес" 25.10.2021

21:05 | 25 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

През лятото беше обществена трайна, че от септември зеленият сертификат ще влиза в сила в цяла Европа и ще има задължително действие. Най-вероятно приемането му тук е следствие на задание от Европейския съюз. Винаги има и външен политически натиск, който променя решенията за управлението на кризата в България. Това каза икономистът Аркадий Шарков в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Според Шарков в България се наблюдава цялостна липса на подготовка за справяне с кризата. Едно от последствията от това е, че здравната система се претоварва, което създава сериозен проблем за лечението на заболявания, различни от Covid-19.

Въвеждането на задължителен сертификат за посещението на събития на закрито вече дава резултат с ръста на броя ваксинирани. Единственото, което може да накара повече хора да се ваксинират е да видят и осъзнаят, че ваксинираните прекарват болестта много по-леко. Един от примерите е Великобритания, където въпреки големия брой нови случаи, хоспитализираните са много по-малко от броя им в първите месеци от пандемията през миналата година, каза Шарков. 

Според него досега служебното правителство е подценявало проблема, като темата се е политизирала и има опасност до изборите на 14 ноември половината население на страната да бъде в карантина. 

Шарков каза, че е необходима стабилизираща инвестиция в разходите за здраве през 2022-ра година. Разходите на болниците ще бъдат натоварени силно, заради инфлационното увеличение на цените, а отложеното лечение на неинфекциозни заболявания, заради Covid натиска ще бъдат много сериозно предизвикателство за дълъг период от време. 

Целия разговор гледайте във видеото.