Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Трябва нова актуализация на бюджета заради забавянето с Плана за възстановяване

доц.д-р Виктор Йоцов, финансист и университетски преподавател, Институт за икономически изследвания, "Светът е бизнес", 04.10.2021

21:02 | 4 октомври 2021
Автор: Веселин Николов


Ще е необходима нова актуализация на бюджета на България, като вероятно това ще е първата задача на следващия парламент. Причината е, че България няма да получи авансово плащане от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост, защото все още страната ни не го е изпратила, а срокът е изпуснат. Това каза доц.д-р Виктор Йоцов, финансист и университетски преподавател, Институт за икономически изследвания, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Доколкото си спомням, средствата от авансовото плащане са предвидени в бюджета за следващата година. България обаче няма да го получи, заради забавянето с изпращането на плана за одобрени. Така или трябва да се намалят разходите или да се предвиди финансиране от другаде, но при всички положения – за това ще е необходима актуализация на бюджета.

Към момента инфлацията е ниска – 3.1%. Усещането, че е по-сериозна се дължи на оскъпяването на основните продукти – горива, брашно, олио, плодове. Други продукти – като обувки и дрехи са с отрицателна инфлация и има намаляване на цените, обясни Йоцов. Според него основната причина за инфлацията е бързото възстановяване на икономиките след пандемията, което води до забавяне в производството и доставките.

Най-голямата опасност, която икономистът отличи, е ако „инфлационните очаквания се вкоренят, на база многото разговори на тази тема“ и по този начин тя да се развие изкуствено.

„Съмнявам се, че има много голямо желание за борба с тези офшорни зони. Имам подозрението, че тя е по-скоро бутафорна. Говорим за този проблем от десетилетия“, посочи Йоцов, попитан за огласените документи Pandora Papers, които разкриват сметки и активи на бизнесмени и известни личности, „скрити“ в офшорни фирми.

Какво може да е решението с проблемите с тези зони, ще се справи ли българския бизнес с кризата и трябва ли да се намеси държавата – гледайте във видеото.