Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Заради изборите няма да има мерки за подпомагане на ваксинацията

Тихомир Безлов, старши анализатор в Център за изследване на демокрацията, „Светът е бизнес“, 31.08.2021

21:00 | 31 август 2021
Обновен: 06:08 | 1 септември 2021
Автор: Петър Стоянов

Никакви проваксинационни мерки няма да бъдат въведени в страната, защото от това зависи изходът от предизборната ситуация. Този, който тръгне към такива мерки, ще загуби сериозен електорат в лицето на антиваксъри и скептици. Въпреки, че подобни мерки биха срещнали дори парламентарна подкрепа, специфичната ситуация не предполага в момента въвеждането на такива. Все пак с повишаването на броя на заразените хората ще започнат да мислят за своето оцеляване и тенденция към бавно повишаване на дневния брой ваксинирани се забелязва, смята Тихомир Безлов, старши анализатор в Програма "Сигурност" на Център за изследване на демокрацията, който гостува в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. Според госта с влошаването на ситуацията тази тенденция ще се усили.

Засега четвъртата вълна на пандемията се развива малко по-бавно от втората и третата вълна в България, смята също експертът. Той напомня, че очакванията бяха, че много хора у нас са преминали през вируса без да са регистрирани и може би следваща вълна ще ми подмине, но въпреки това наблюдаваме ръст.

България се превърна в референтен пример в ЕС по отношение на ниската ваксинация, посочва Безлов. За нето това е един „социално-медицински експеримент“. Той казва, че всички ни наблюдават, защото при нас експериментът тече с реални данни. Очакванията са, че ние ще имаме много по-висока смъртност спрямо другите държави в Европа и според него това вече се вижда – примерно в сравнение с Англия имаме 9 пъти по-висока смъртност на глава от населението. Гостът определя като „много тъжно“ нивото на ваксинация в групата на по-възрастните, която при нас достига около 30%, при почти 100% в някои други европейски страни.

Проблемът при нас е в културната специфика, смята още Безлов, като отбелязва, че факторът образование корелира, но не е решаващ. Виждаме, че и много образовани хора са активни антиваксъри или са поне скептици.

Той напомня, че през миналата есен проучванията на общественото мнение в Европа са показвали, че ние сме били не по-скептични към ваксините спрямо държави като Испания и Франция. „За мен е странно какво точно се случи, че в момента сме най-скептичната страна по отношение на ваксините“, заявява Безлов. Ако погледнем данните, ще осъзнаем, че твърдите противници на ваксинацията всъщност не са толкова голям процент, основната група е тази на колебаещите се, посочва още експертът.

Той е убеден относно ефективността на ваксините, а по отношение на т.нар. „пробиви“ при тях дава за пример Израел, където случаите на ваксинирани заболели са основно при хора над 60 г. Това се обяснява от една страна с по-слабата имунна система на възрастните, а от друга – с факта, че те се ваксинираха приоритетно и първо и вече е изминал прекалено дълъг период от ваксинацията. Въпреки този пробив, важното да се отбележи е, че тежките случаи са много по-малко при ваксинираните.

Тихомир Безлов в същото време смята, че мигрантската криза, която се предрича заради смяната на властта в Афганистан, е преувеличена и няма да достигне нивата на тази от 2015 г. Той се опира на няколко факта в това си твърдение. От една страна се смята, че талибаните ще се опитат да ограничат емиграцията. Пакистан също вече заяви, че ще направи усилие да спре мигрантската вълна, а Турция също взима мерки.

Ситуацията в Турция е много специфична, защото въпреки успешната политика на Ердоган да приеме мигранти и после да„рекетира“ Европа за пари с тях, обществените нагласи в турското общество са се втвърдили доста срещу мигрантите и това носи политически негативи на управляващата партия, разказва анализаторът. В момента Ердоган строи много сериозна стена на границата с Иран и преговаря с талибаните с посредничеството на Пакистан да бъде решен проблемът с миграцията.

В България има единомислие сред иначе разделените партии по отношение на този въпрос, смята Тихомир Безлов.

„Проблемът е, че много трудно се спира изпуснат бент.“

Вероятно съоръженията ни по границите ще имат влияние. Но ако вълната мине през гръцките острови и после мигрантите предпочитат пътя през България на запад, на това е трудно да се противодейства. От друга страна трябва да се замислим дали не е проблем, че мигрантите не искат да остават в България, отбелязва риторично експертът.

По отношение на политическата ситуация в страната анализаторът смята, че след следващите избори чисто статистически шансът да няма правителство е много малък. В същото време той вярва, че партиите няма да допуснат промяна на конституционното устройство на страната и преминаване към президентска република.  

„За да направите президентска република без преврат, трябва да се разберете с партиите.“

Вижте повече във видеото. 

Още анализи от „Светът е бизнес“ открийте тук.