Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво очаква бизнесът от новия кабинет?

Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Светът е бизнес, 05.04.2021

21:02 | 5 април 2021
Обновен: 10:04 | 6 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Всяко едно представително гласуване като това, на което станахме свидетели, винаги означава промяна. Как ще се приоритизира и подреди във времето тази промяна предстои да видим, но това, което няма да се промени и е хубаво, че няма да се промени, е данъчният модел и посоката на движение на страната. Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В предизборните програми на всички политически сили не присъства нещо, което да е радикално притеснително по отношение на данъчната система или приоритетите на страната, като всички са за ОИСР, еврозоната или Шенген".

Гостът все пак уточни, че от АИКБ не са срещали с "Има такъв народ". 

"В това отношение по-голямата част от тези партии, които влизат в парламента, изповядват едни и същи ценности", допълни Васил Велев.

"Не съществува риск да се забави пътя към еврозоната. Риск съществува от забавяне на реформите най-вече в здравеопазването, енергетиката. Необходими са законодателни промени по отношение на антикризисните мерки". 

Васил Велев обърна внимание и, че срокът за Националния план за възстановяване и устойчивост, за който миналият парламент не постигна консенсус, за внасянето му в ЕК е 30 април. 

"Оперативните програми също са на финалната си фаза на доработване - те ще действат 9 години оттук насетне", допълни гостът. 

По думите на председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) бизнесът трябва да очаква от новия кабинет ускоряване на икономическия растеж; насърчаване на инвестициите чрез подобряване на правната среда и качеството на законодателството, сигурност на собствеността и стимулиране на предприемачеството. 

"Необходима е промяна във всички тези сфери, ако искаме да имаме догонващо развитие - да ускорим икономическия растеж така, че да намалим изоставането си от останалата част от групата на бившите социалистически страни, които се отдалечават от нас".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук