Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

АИКБ: Средствата в Плана за възстановяване за съществуващия бизнес трябва да се удвоят

Васил Велев, председател на УС на АИКБ и изп.д-р на Стара планина Холдинг АД, Светът е бизнес, 12.02.2021

21:02 | 12 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

Планът за възстановяване и устойчивост вече предлага създаването на три фонда за общата сума от 900 милиона лева за съществуващия бизнес. Тази сума обаче трябва да се удвои, за да стане поне пропорционална на това, което е било до момента. Направена е една крачка, сега трябва да се направи още една. Това заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и изпълнителен директор на Стара планина Холдинг АД, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Велев коментира темата по повод новия вариант на плана, изработен под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и качен на сайта nextgeneration.bg.

“За неутрализиране на вредното въздействие на коронавируса по Плана за възстановяване и устойчивост се дават още едни пари, които са 64% спрямо парите по Многогодишната финансова рамка. Това означава, че на всеки три лева по оперативните програми идват по още 2 лева за възстановяване на икономиката и пазара на труда, а за икономиката нямаше нищо в този план, вместо да има поне толкова, колкото има в Програма "Иновации и конкурентоспособност”, посочи Велев.

“Ако спазим този принцип, в тези три фонда трябва да има не 900 милиона лева, а 900 милиона евро”.

Друга тема, на която Велев се спря, е състоянието на бизнес климата у нас.

“Усилията за намаляване на административните тежести и подобряване на бизнес средата, които бяха започнати по предложение и с натиск на бизнеса, са изоставени в последно време. Това, насложено с коронакризата, влошава бизнес климата и води до недобри резултати”.

Като пример гостът даде възможността за отлагане на реформата при събирането на таксата за битови отпадъци, която трябваше да започне през 2022 г. 

"В съществуващата система има много пороци, а отлагането на реформата ѝ е абсолютно недопустимо". 

Експертът прогнозира, че в средата на 2022 г. българската икономика може да се върне до нивото си от 2019 г. при действия на ваксините и нормализиране на пазарите.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.