Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа ще бъде заложник в отношенията между САЩ и Русия при Байдън

Александър Сивилов, изследовател, преподавател, координатор в Център "Via Evrazia", Светът е бизнес, 23.11.2020

21:02 | 23 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Европа ще бъде заложник в отношенията между САЩ и Русия по време на администрацията на Джо Байдън, Това заяви доц. Александър Сивилов, изследовател, преподавател, координатор в Център "Via Evrazia", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Международните отношения на САЩ ще се върнат в положението си от преди президентството на Тръмп, прогнозира гостът.

„Т.е. ще има много по-сериозна стабилност във връзките между САЩ и НАТО и ЕС“.

По думите му Джо Байдън вижда Русия като едно от най-големите външнополитически предизвикателства, но не трябва да се мисли, че Китай ще изпадне от полезрението на САЩ.

„В близко бъдеще можем да видим по-скоро нарастване на напрежението между Русия и Съединените щати, като това за съжаление ще се усети силно и в Европа“.

Това, че Конгресът на САЩ гласува резолюция срещу връщането на Русия във формата на Г-7 показва посоката на отношенията, заяви гостът.

„Но сега Европа ще се явява заложник в отношенията между Русия и САЩ. Най-осезаемото направление и това, което веднага ще видим е икономическата сфера“.

Според гостът обаче е възможно да се наблюдава еманципация на част от европейските партньори на Съединените щати, но при достатъчно силен натиск от САЩ европейските държави ще се поддадат.

Сивилов коментира и възможността Владимир Путин да се оттегли от президентския пост в Русия, като по думите му към тази мисъл навеждат както последните промени в конституцията на страната, така и гласуваният доживотен имунитет от съдебно преследване за президента.

Какво смята гостът за завишената активност на Русия в изграждането на военни бази на чужда територия и възможността за изтеглянето на руските войски от Приднестровието на Молдова  вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“  може да видите тук.