Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интерконекторът Гърция-България ще намали огромния натиск, който ще окаже Байдън

Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи, Светът е бизнес, 17.11.2020

21:03 | 17 ноември 2020
Обновен: 21:05 | 17 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Газовият интерконектор Гърция-България е от изключително значение за нас, тъй като ще предоставя алтернативен газ на фона на огромния натиск, който ще бъде оказан от новата американска администрация върху "Северен поток 2" и "Турски поток" и респективно върху всички замесени държави, сред които е и България. Решението да се ускори неговото изграждане беше правилно. Това заяви  Милен Керемедчиев, бивш министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"Натискът при Байдън върху тези два основни газопровода ще бъде в пъти по-голям в сравнение с този, който оказа администрацията на Тръмп. САЩ счита "Северен" и "Турски поток" като врати, през които ще навлезе още повече руското политическо влияние в региона. Поради тази причина и фактът, че демократите исторически винаги са били по-конфронтационно настроени към Москва, ответният отговор на Белия дом на изграждането ще бъде жесток"

По отношение на външна политика на Байдън спрямо ЕС бившият външен министър изказа тезата, че "толерантността в сферата на икономиката и търговията няма да бъде значително увеличена"

"Търговският дефицит между САЩ и ЕС е огромен и никой американски президент няма да позволи икономиката на страната му да губи. Затова ще продължават и разногласията по отношение на европейските мита върху американския внос"

"Най-голямото търговско споразумение (RECP), което беше постигнато в неделя между 15-те най-големи икономики в азиатско-тихоокеанския регион, е очевиден противовес на американската технологична експанзия", коментира Милен Керемдчиев

"Споразумението е реципрочен отговор на агресивната политика на Тръмп под егидата "Америка на първо място". Всички тези 15 държави искат да се противопоставят на нарастващата американска хегемония ... и ако погледнем кои компании застанаха в подкрепа на Байдън - това са технологичните гиганти."

Гостът прогнозира, че при новия стопанин на Белия дом ще настъпи технологична революция и целта на RECP е именно да се редуцира нейния обхват.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.