Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ИПИ: Следващият бюджет трябва да се фокусира върху двигателите на възстановяване и растеж

Лъчезар Богданов, главен икономист на Институт за пазарна икономика, Светът е бизнес, 16.11.2020

21:05 | 16 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Следващият бюджет трябва да бъде фокусиран върху намаляване на данъчната тежест и финансиране на принципа „пари срещу реформи“, така че тези, които могат да задвижат възстановяването, да го направят по-бързо. Това заяви Лъчезар Богданов, главен икономист на Институт за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Основния фокус на алтернативния бюджет на ИПИ е винаги как политиката може да постига повече цели с по-ниски данъци и повече икономическа свобода. Тази година насочеността е как да се освободи потенциала за иновации, инвестиции и труд за тези, които биха се превърнали в двигател на възстановяване още следващата година, каза гостът.

„Развилата се криза още февруари – март наистина беше шок, но сега икономиката се държи по различен начин. С други думи е започнал процесът на адаптация и ние смятаме, че трябва да се мине трета стъпка напред – да има импулс за растеж и развитие“

Това, което от ИПИ предлагат е намаляване на данъци, осигуровки и насочване на инвестиции за намаляване на разходите за преквалификация.

„Вместо да търсим как да компенсираме тези, които ги боли най-много, да минем към политика, която подкрепя процеса на растеж и възстановяване“.

Основният принцип, по който трябва да се разпределят средствата, според ИПИ, е „пари срещу реформи“. Като пример за необходима реформа Богданов посочи премахване на таксите за електронно управление, за да бъдат стимулирани хората да го ползват.

„Две са мерките, които ще имат всеобхватен ефект: въвеждане на ускорена данъчна амортизация при инвестиции в машини и оборудване, а другата - всеобхватно намаляване на осигурителната тежест“, заяви гостът.   

„Това, което започва да се случва, е едно неизбежно преструктуриране на икономиката“.

Богданов изказа притеснения относно реалния бюджет за следващата година, като част от идеите как да се свие дефицита са политически трудно осъществими.

„Няма смелост за пренасочване на мерките - все още се мисли как да се даде на всеки по малко, а няма смяна на фокуса към това, което може да доведе до бърз растеж и възстановяване“.

Вижте целия разговор във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.