Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Д-р Евгений Кънев: Заложените дефицити ще влошат драматично макроикономическата ни ситуация

Д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", Светът е бизнес, 28.10.2020

21:05 | 28 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Това което прави силно впечатление в бюджета за следващата година е подходът към приходите, заяви д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в ИКК "Маконис", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Обикновено в предходни години досега приходите са били подценявани, за да могат да бъдат преизпълнени и положителният излишък да бъде разпределен от правителството без санкция на парламента, а сега се очакват големи приходи без да е ясно как ще стане това, тъй като икономиката едва ли скоро ще излезе от тази ситуация и да отбележи позитивни резултати“, каза гостът. Според него тези приходи няма да се случат, но до изборите ще бъдат финансирани с постъпленията от външния заем.

„Заложените дефицити ще влошат драматично нашата макроикономическа ситуация, тъй като при две трети от БВП на експорта, не можем да осигурим очаквания растеж при сегашните условия в Европа, където са нашите основни търговски партньори“.

Относно пазара на сливания и придобивания Кънев коментира, че сделките, започнали преди пандемията, вероятно няма да се случат, но ще се случват такива, които са в посока да осигурят конкурентоспособността на компаниите в новата среда, като свиване на разходите.

„България е много атрактивна в това отношение заради евтините ресурси и ниските данъци и компаниите се релокират към страната ни“. 

Това според гостът е добра новина, тъй като по този начин добре обучената ни работна сила не заминава за чужбина, а остава тук.

"От друга страна, в сектора на промишлеността не се забелязват толкова сделки, колкото инвестиции в "зелено". Има сделки по отношение на зелената енергия още повече, че България ще поеме ангажимент до 2030 г. около 30% от енергията и да бъде консумирана от възобновяеми източници", обясни Кънев.

Той каза също, че в момента повечето бизнеси се опитват или да се абстрахират от коронавируса или да градят по-устойчиво бъдеще и постепенно се създава една среда на нетърпимост към старите бизнеси и България няма как да не бъде застигната от тази вълна.

„Тези трендове нахлуват в България, но много по-бавно отколкото в други страни. За мое голямо учудване аз виждам, че тук с насмешка се посрещат тези тенденции и като някаква лудост, която идва от Европа. Но това което е парадоксално е, че Европа е по-изостанала дори от Китай и Щатите в това отношение“.

Целия коментар може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.