Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Общините могат да спечелят около 800 млн. лв., ако 2% от данъка върху дохода остават при тях

Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, и Димитър Томов, основател и изпълнителен директор на DesignFirst, „Светът е бизнес“, 22.10.2020

21:02 | 22 октомври 2020
Обновен: 14:25 | 23 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Ако поне 2% от данък общ доход остават в общините, ще бъдат решени проблеми като демографска криза, безработица и бедност. Около това становище се обединиха Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика, и Димитър Томов, основател и изпълнителен директор на DesignFirst, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата взима от всеки доход 10% и после решава колко от това да върне към общината чрез субсидия", обясни Томов. Той посочи, че инициативата "2% в твоята община" е дело на Института за пазарна икономика, а самият той припознава ползите от нея. 

По думите на Ганев подобна мярка ще предостави около 800 милиона лева допълнително за общинските бюджети. 

И двамата гости се обединиха около мнението, че с тези средства общините ще имат възможността да решават проблемите по места. 

„За мен е логично парите, които ние изработваме, след като бъдат обложени, да остават близко до нас, защото централната власт няма как да е запозната с нашите проблеми на местно ниво“, допълни още Томов.

Според него чрез подобна политика може да се намали значително нивото на безработица, а общините ще имат възможността да привличат млади кадри най-вече в здравеопазването, което в последните няколко години е изправено пред сериозни трудности.

Двамата гости бяха категорични, че предложението за преотстъпване на 2% от общия доход е актуална тема от години. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес"  може да видите тук.