Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Резолюцията на ЕП може да бъде използвана от по-радикални политици срещу България

Владимир Кисьов, председател на Фондация "Европейски институт", бивш зам.-министър на външните работи и гл. преговарящ на България с Европейския съюз, Светът е бизнес, 07.10.2020

21:00 | 7 октомври 2020
Обновен: 21:06 | 7 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Резолюцията на Европейския парламент относно върховенството на закона у нас няма задължителен характер, но дава основание на по-радикални политици да използват в бъдеще този текст срещу България. Това каза Владимир Кисьов, председател на Фондация "Европейски институт", бивш зам.-министър на външните работи и гл. преговарящ на България с Европейския съюз, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

По думите на Кисьов предоставянето на средствата по възстановителния фонд на ЕС трябва да е обвързано с върховенството на закона, защото то е и в основата на принципите на блока.

Той обаче посочи, че Механизмът за сътрудничество и проверка за България няма да остане валиден, защото има нов нов механизъм, който по самата си същност е същият и ще се прилага върху всички страни. 

Кисьов изтъкна и важността на възстановителния фонд на ЕС и бюджета на блока:

“Без гласуване на фонда и без гласуване на бюджета на ЕС не може да се върви ефективно през следващите години нито в борбата с коронавируса, нито по отношение на икономическите мерки за възстановяване на всички държави”. 

Експертът определи Русия като най-голям риск пред бъдещето на ЕС, който е "по-сериозен от коронакризата и Brexit". 

По негово мнение, за да може блокът да се изправи пред големи играчи като САЩ, Индия и Китай, е необходима по-голяма интеграция между страните членки. 

Според госта Балаканите ще останат приоритет за Вашингтон дори при победа на кандидата на демократите Джо Байдън на президентските избори, тъй като регионът е гаранция за стабилност и мир в Европа. 

Вижте целия разговор във видео материала

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук